Amerikai zöld start-up cégbe fektetett be a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2023. május 31. 16:02

A Wizz Air bejelentette, hogy jelentős összeggel támogatja a fenntartható repülőgépüzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait.

A zöld start-up cégbe összesen 50 millió dollárt fektetett be az Indigo Partners konzorcium, melynek a Wizz Air mellett a szingapúri GenZero, az amerikai CleanHill Partners, valamint a Frontier Airlines és a mexikói Volaris légitársaság is tagja.

A pénzösszeg a CleanJoule technológiának fejlesztését segíti, amelynek célja, hogy mezőgazdaságból származó maradványokból és egyéb hulladék biomasszából költséghatékonyabban állíthasson elő nagy teljesítményű fenntartható üzemanyagot.

A befektetés fontos fejezetet jelent az olyan globális összefogások terén, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését és az éghajlatváltozás elleni érdemi fellépést tűzték ki célul.

Zöld start-up cégbe fektetett be a légitársaság

Fotó: Wizz Air

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség szerint a kereskedelmi repülőgépek meghajtására használt, de kisebb szénlábnyomú SAF üzemanyag akár 65 százalékkal is hozzájárulhatna ahhoz, hogy az ágazat 2050-re elérje a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást.

Az alapanyagtól és az előállításához használt technológiáktól függően a SAF a hagyományos repülőgép-üzemanyaghoz képest drasztikusan csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A konzorcium beruházásának részeként a Wizz Air, a Frontier Airlines és a Volaris kötelező érvényű megállapodásokat írt alá legfeljebb 90 millió gallon SAF megvásárlására. Az Indigo Partners vezetői helyet kapnak a CleanJoule igazgatótanácsában is.