Amszterdam kitiltja a nagyobb turistabuszokat a városközpontból

Forrás: turizmus.com

 2023. február 04. 11:51

Amszterdamban 2024 januárjától nem hajthatnak be a városközpontba a nagyobb turistabuszok. A gyerekeket, időseket és fogyatékkal élőket szállító járművek kérhetnek mentességet.

Az amszterdami önkormányzat döntése értelmében a 7,5 tonnánál nagyobb súlyú turistabuszok 2024. január 1-jétől nem hajthatnak be a városközpontba – adta hírül az NL Times.

A buszok a városközpont körül futó S100 körgyűrűre nem hajthatnak majd rá. Leparkolhatnak a város szélén, ahonnan a turisták tömegközlekedéssel folytathatják útjukat.

Melanie van der Horst, Amszterdam közlekedésért, fuvarozásért és levegőminőségért felelős alpolgármestere szerint a jelenlegi napi 300-450 busz túl sok a városközpontba, ahol amúgy is kevés a hely.

A városvezetés úgy látja, hogy a nagy turistabuszok sok problémát okoznak a helyi lakosoknak, mivel eltorlaszolják a szűk utcákat és veszélyeztetik a kerékpárosokat és a gyalogosokat. Túl nagy súlyt jelentenek a hidakon és a rakpartokon, és rengeteg káros gázt bocsátanak ki, miközben járó motorral várnak az utasaikra.

Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat ne csak áttereljék a város többi részére, új fel- és leszálló pontokat hoznak létre és fejlesztik a már meglévőket. Ezenkívül jó parkolóhelyek kialakításán is dolgoznak az állomások mellett, ahonnan a turisták könnyen megközelíthetik a városközpontot.

A nagyobb turistabuszok jövő januártól csak kivételesen hajthatnak be az amszterdami városközpontba

Fotó: [forrás]

Kivételek is lesznek a tilalom alól, a Weesperstraatra, Valkenburgerstraatra és a Kattenburgerstraatra például, ahol sok kulturális szervezet található, behajthatnak majd a buszok. Ezenkívül az iskolás gyerekeket, időseket, fogyatékkal élőket, valamint a művészeket művészeti, kulturális vagy oktatási helyszínekre szállító buszok szintén kérhetnek majd mentességet.