Gyorsteszt is elég lesz a beoltottaknak az angliai beutazás után

Forrás: MTI

 2021. október 17. 09:35

Október 24-től gyorsteszt elvégzése is elegendő lesz az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták.

A brit közlekedési minisztérium és az egészségügyi tárca közös pénteki bejelentése szerint az új tesztelési szabályozás október 24-én, vagyis jövő vasárnap lép érvénybe.

A rendelet értelmében a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás, vagyis a brit kormány által járványügyi szempontból nem kiemelten kockázatosnak tartott országokból érkezők számára aznaptól megszűnik az angliai érkezés utáni második napig elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz.

Jövő vasárnaptól tovább könnyítik az angliai beutazást

Fotó: 123rf.com

A gyorsteszthez szükséges készletet október 22-étől lehet megrendelni a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól. E szolgáltatók listája is október 22-én jelenik meg a gov.uk kormányzati honlapon.

Az angliai érkezés utáni gyorsteszt otthoni elvégzését a beutazók a gyorsteszt eredményéről készített fényképfelvétellel igazolhatják.

A fotót – amelyen látszania kell a gyorstesztkészlet megrendeléséhez tartozó referenciaszámnak is – annak az egészségügyi magánszolgáltatónak kell visszaküldeni az eredmény hivatalos igazolása érdekében, amelyiktől az utas a tesztet megrendelte.

Ha a beutazók olyan angliai repülőtérre érkeznek, ahol működik gyorstesztek elvégzésére alkalmas szűrőközpont, előzetes megrendelés alapján ott is elvégeztethetik a koronavírus-szűrést – áll a két minisztérium közös ismertetésében.

Ha a gyorsteszt pozitívnak bizonyul, akkor elkülönítésbe kell vonulni, és az eredményt egy PCR-teszt elvégzésével kell ellenőrizni.

Ebben az esetben a PCR-teszthez szükséges készletet a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) lehet ingyenesen megrendelni az nhs.uk/coronavirus honlapon vagy az Anglián belül hívható 119-es telefonszámon.

Az Európai Unió országaiból – köztük Magyarországról – Angliába érkezők az EU digitális igazolásának bemutatásával tudják bizonyítani, hogy megkapták a koronavírus elleni oltásokat.

Általános szabályként – vagyis minden országra vonatkozóan – azokra érvényes az angliai beutazási feltételek könnyítése, akik az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából, vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal.

A 14 napos időszakot nem az utolsó oltási dózis beadásának napjától, hanem a következő naptól kell számolni.

A korábban érvényben volt brit szabályozás szerint azoknak az európai uniós és amerikai állampolgároknak, akik a teljes dózist megkapták az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikéből, indulásuk előtt legfeljebb 72 órával és érkezésük után legfeljebb két nappal egy-egy PCR-tesztet el kellett végeztetniük saját költségükön. Október 4-étől azonban már megszűnt az indulás előtti PCR-teszt elvégzésének kötelme a teljesen beoltott utazók számára.