Anglia hamarosan eltörli a beutazás utáni kötelező tesztet

Forrás: MTI

 2022. január 24. 17:41

Hamarosan megszűnik a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége – közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

Boris Johnson egyelőre nem fedte fel, hogy a beutazóknak mikortól nem kell alávetniük magukat koronavírus-szűrésnek. Az időpontot Grant Shapps közlekedési miniszter jelenti majd be a londoni parlamentben.

A brit kormányfő vidéki látogatásán, újságíróknak nyilatkozva elmondta:

A beutazás utáni tesztelési kötelezettség a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utazók esetében szűnik meg.
Johnson egyértelművé tette hétfői nyilatkozatában, hogy a teljes körű oltottság ebben az esetben két beadott oltási adagot jelent. Ugyan brit politikusok korábban már tettek utalásokat arra a lehetőségre, hogy a jövőben azok számítanának teljesen beoltottnak, akik három vakcinadózist kaptak, de hivatalosan ez még nem merült fel.

Johnson szerint a brit kormány meg akarja mutatni, hogy Anglia nyitott az utazók előtt, és ennek érdekében úgy módosítja a szabályozást, hogy a külföldről érkezőknek hamarosan nem lesz kötelező a beutazás utáni koronavírus-teszt.

anglia_123rf

A beutazás utáni tesztelési kötelezettség a koronavírus ellen teljes körűen beoltott (két oltással rendelkező) utazók esetében szűnik meg

Fotó: 123rf.com

A brit kormányfő szerint továbbra is indokolt az óvatosság, de a járványügyi mutatók most már jól láthatóan javulnak. A brit egészségügyi minisztérium járványügyi adatai azt mutatják, hogy valóban visszavonulóban van a koronavírus-járvány az Egyesült Királyságban.

A jelenlegi szabályozás alapján a külföldről Angliába utazóknak az érkezés utáni második nap végéig koronavírus-gyorstesztet (lateral flow test) kell elvégeztetniük.

Ez is már jelentősen enyhített előírás a korábbi szabályokhoz képest, hiszen január első hetéig a beutazóknak indulás előtt is koronavírus-tesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, és ennek eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.