Angliában épül a világ legkisebb repülőtere

Forrás: turizmus.com

 2021. február 11. 16:40

A brit kormány célja egy teljes értékűen működő új generációs légikikötő megteremtése, a „függőlegesen fel- és leszálló elektromos járművek” (eVTOL, azaz electric vertical take-off and landing), például a szállító drónok és a légi taxik számára.

A tervezett építményt még az idén átadják az angliai Coventryben – adja hírül az Octogon építészeti portál.

Mint írják, az Urban Air Port bemutatja, hogyan használható ki az új generációs városi mobilitás a lehető legszélesebb körben, vagyis a dugók és a légszennyezés csökkentésére, illetve a szállítás karbonsemlegessé alakítására, miközben zökkenőmentes utazási- és szállítási szolgáltatást nyújt.

Az együttműködés egyik kulcsszereplője a Hyundai. A dél-koreai cég kifejleszti a saját eVTOL járművét, miközben más területeken is dolgozik, hogy a teljes ökoszisztéma fejlődjön. Az új reptér azért is fontos számára, mert 2028-ban már kereskedelmi forgalomba hozná a saját légi taxiját.

Az Egyesült Királyság szívében található Coventry az autó- és repülőgépipar történelmi központja, ahol adott a jövő iparágát segíteni képes szakképzett személyzet. 2020 decemberében Coventryt választották az elektromos autózásra legalkalmasabb brit városnak, ezen kívül idén az ország kulturális fővárosa lesz, míg jövőre a Nemzetközösségi Játékok rendezője – írják.

A zéró emissziós repülők számára épülő első városi reptér koncepcióját mutatja be (angol nyelven) az alábbi rövidfilm.