Védettségi igazolás, vonattal az Adriára, buborékhotel – top 10 legolvasottabb cikkünk 2021-ben

Forrás: turizmus.com

 2021. január 02. 11:30

A pandémia megfékezésére bevezetett határzár enyhítéséről, az egyes országok beutazási szabályairól szóló cikkeinket olvasták 2012-ben a legtöbben, ezen belül Horvátország és Ausztria érdekelte leginkább olvasóinkat. Mellettük két-két vonatos és szállodás hír is bekerült a top 10 közé.

Íme a top 10 legolvasottabb cikkünk 2021-ből, fordított sorrendben.

10. Gellért Grand Finale: búcsú Budapest ikonikus szállodájától

A Danubius Hotels december 1-jéig üzemeltette a Gellértet. Az utolsó hat hétben a Grand Finale programsorozat keretében épületsétákkal, nosztalgiaételekkel és fényfestéssel búcsúztak a szállodától bezárása előtt.

A hat hetes búcsú idején esténként fényfestés díszítette a Gellért Hotel homlokzatát

Fotó: Hinka Zsolt

9. Magyarországról már regisztráció nélkül lehet Ausztriába utazni

Június 10-től a járványügyi szempontból alacsony kockázatú országokból Ausztriába érkező látogatók számára megszűnt az előzetes online regisztráció kötelezettsége. Ide tartozott hazánk is.

8. Ahol a vendég egyszerre van kint és bent: extrém buborékszállás Noszvajon

A hazai glamping mozgalom úttörője, a noszvaji Nomád Hotel & Glamping továbbfejlesztette buborék alakú szálláshelyeit, a harmadik generációs darabok már olyanok, mint egy lakás.

A harmadik generációs buborékszállás olyan, mint egy lakás

Fotó: Nomád Hotel & Glamping

7. Éjszakai vonatozás az Adriára – elkísértük Splitbe az első járatot

Május 28-án elindította éjszakai járatait a Prága–Brünn–Pozsony–Budapest–Zágráb–Fiume/Split vonalon a legnagyobb közép-európai magánvasút-társaság, a Regiojet. A fedélzetén utazott kollégánk is.

Az első spliti járaton ott volt kollégánk is

Fotó: turizmus.com/Szántó Zoltán

6. Védettségi igazolvány nélkül, személyivel utazhatunk Horvátországba

Június 17-én az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ zöld listájára került Magyarország, ezzel a horvátországi beutazásban visszaállt a járvány előtti rend a magyar állampolgárok számára, vagyis a belépéshez elég volt felmutatniuk a személyi igazolványukat.

5. Július 2-án elindul az Adriára a MÁV éjszakai vonata

Újra elindul Splitbe a MÁV-START egyik legnépszerűbb éjszakai vonata, az Adria InterCity. A vonat idén először korszerű, légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal közlekedett.

4. A horvátországi beutazási szigorítások július 15-ig maradnak

Nem sokáig örülhettünk a korlátozásmentes belépésnek, Horvátország július elsejétől szigorította a magyar turisták belépésének feltételeit. Eredetileg csak július 15-ig maradt volna a szigorítás, de utóbb meghosszabbították.

3. Ezzel a nyomtatvánnyal lehet igazolni az oltottságot Ausztriában

Ausztriában május 19-től új belépési szabályok léptek életbe. Ennek értelmében karantén nélkül utazhatott be Ausztriába a magyar állampolgár, ha beoltották, rendelkezett negatív teszteredménnyel vagy átesett a betegségen.

Május 19-től Ausztria is enyhítette a beutazási korlátozásokat

Fotó: 123rf,com

2. Megszűnt a beutazási korlátozás Magyarországra hat szomszédos országból

Az év legnagyobb jelentőségű lépése volt a beutazó turizmus számára, amikor Magyarország június 23-tól megnyitotta a belső schengeni határait. Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából egyaránt (újra) lehetővé vált a korlátozások nélküli belépés Magyarország területére, kivéve légi úton.

1. Az oltóorvos ingyen kiállítja az utazáshoz az angol nyelvű oltási igazolást

Május közepére számos ország eltörölte már a külföldi turisták számára a karanténkötelezettséget és a tesztelést, amennyiben igazolni tudták, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ elsőként szerkesztőségünknek küldte el azt a formanyomtatványt, amellyel a hazai utazók angol nyelven igazolhatták oltottságukat, jóval az uniós digitális Covid-igazolvány megjelenése előtt.  Ez a cikkünk toronymagasan lett a legolvasottabb, közel 78 ezren látták.