Antall Józsefről nevezné el a főpolgármester a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi utat

Forrás: turizmus.com

 2023. december 12. 15:56

Antall József nevét viselje a ferihegyi gyorsforgalmi út – ezt kezdeményezi Karácsony Gergely főpolgármester. A rendszerváltozás utáni korszak első kormányfője harminc éve halt meg, a gyorsforgalmi utat pedig nyolcvan éve adták át.

Antall József néhai miniszterelnök harminc évvel ezelőtt, 1993. december 12-én, 61 évesen hunyt el. Nevét több városban utcák, emlékét intézmények, emléktáblák őrzik. Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette: a januári fővárosi közgyűlésen kezdeményezi, hogy Antall Józsefről nevezzék el a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat.

A főpolgármester Facebook-posztjában úgy fogalmazott: Alighanem sok vitánk lett volna politikusként, de a történelem ítélete egyértelmű: felelősségvállalása, tisztessége, demokratikus elkötelezettsége és erkölcsi tartása példa ma, és az a jövőben is – ezt pedig „a nemzet nem hagyhatja figyelmen kívül".

Antall József nevét viselné a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi út

Fotó: Fortepan / UVATERV

 

Az énbudapestem.felidézi, a ferihegyi gyorsforgalmi út éppen nyolcvan éves: 1943 novemberében adták át a forgalomnak.  Építésének előkészítése 1940 februárjában kezdődött, a kivitelezés 1941. augusztus 4-én indult meg. A 8,5 kilométer hosszú utat óránként 100 kilométeres sebességre tervezték, kiépítése 9 millió pengőbe került. A tervezésében és kivitelezésénél Sávoly Pál, az Erzsébet híd későbbi tervezője, valamint Álgyai Huber Pál, a pesti rakparti gyorsforgalmi út és a Petőfi híd tervezője is részt vett.