Antigén gyorsteszttel is be lehet utazni a Kanári-szigetekre

Forrás: turizmus.com

 2020. december 10. 10:59

December 10-étől változnak a Kanári-szigetekre történő beutazás szabályai, az egyik legfontosabb újdonság, hogy a PCR-teszt mellett minden repülőtéren és kikötőben elfogadják a legalább 80%-os érzékenységű antigén gyorstesztet is.

Cikkünk megjelenése után fontos változás történt:

A Kanári-szigetek kormányának december 10-i rendelkezését felülírva december 11-én a spanyol kormány bejelentette, hogy Spanyolországba csak a negatív PCR-tesztet bemutatva lehet beutazni bizonyos országokból, és ezt a rendelkezést a légitársaságok felé is eljuttatta. Így jelenleg ez az információ számít hivatalosnak.

 

A Kanári-szigetek Magyar Tiszteletbeli Főkonzulátusa a Facebookon osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat.

Hermann-Boér Nóra Henrietta tiszteletbeli főkonzul bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy 2020. december 10-től változnak a Kanári-szigetekre történő beutazás szabályai, az egyik legfontosabb újdonság, hogy a PCR-teszt mellett minden repülőtéren és kikötőben elfogadják a legalább 80%-os érzékenységű antigén gyorstesztet is. A mintavételnek mindkét teszt esetében a szigetekre való érkezést megelőző 72 órán belül kell történnie.

Tenerifei látkép – könnyítést kaptak a Kanári-szigetekre utazók

Fotó: 123rf

Az angol vagy spanyol nyelven készült teszteredményen fel kell tüntetni a páciens teljes és pontos nevét, az utazáshoz használt útlevelének vagy személyazonosító igazolványának számát, a mintavételt végző laboratórium adatait és a kapcsolatfelvétel lehetőségét, a mintavétel időpontját, az elvégzett teszt típusát és uniós hatósági engedélyszámát, valamint a gyorstesztek esetében az érzékenységi és pontossági százalékot.

Abban az esetben, ha valaki teszt nélkül érkezik a szigetekre, kötelező 14 napos hatósági karanténba kerül. Ennek időtartama lerövidíthető, ha az érintett személy kérésére az egészségügyi hatóság az érkezést követő 72 órán belül elvégzi a szükséges mintavételt. A negatív eredményt követően a karanténkötelezettséget a hatóságok feloldják.

Turisták kérhetik, hogy az előírt karantént a szálláshelyen tölthessék, a rezidenseknek a saját otthonukban kell tartózkodniuk. A törvényerejű rendelet nem módosítja a már eddig is érvényben lévő pénzbüntetés mértékét.

A beutazáshoz továbbra is szükséges a SpTH – 48 órával indulás előtt elvégzett előzetes online regisztráció (a szerk.) – érvényes QR-kódja. A repülőtereken és kikötőkben változatlanul mérik az utasok testhőmérsékletét, részben hőkamerák, részben érintésmentes lázmérők segítségével. Az elfogadott legmagasabb testhőmérséklet 37,5ºC.

Nagyon fontos, hogy a fenti szabályok csak a Kanári-szigetekre történő beutazásra érvényesek. Aki spanyolországi átszállással érkezik, attól az anyaország repülőterein továbbra is PCR tesztet kérnek – zárul a bejegyzés.

A hírrel kapcsolatban Raáb Szilvia, a Kanári-szigetek-specialista Viasale Travel ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy már hetek óta várták ezt a rendelkezést, a nagy utazásszervezők és a turizmus sok-sok szereplője igazán örül annak, hogy megengedik a PCR- helyett az antigén tesztet.

Az iroda néhány napon belül jelentkezik last minute ajánlatokkal, mert úgy gondolják, hogy a még mindig fennálló nehézségek ellenére sokan szeretnének természetes D-vitaminnal feltöltődni a Kanári-szigeteken.