Április 6-án az új reptérre költöznek a Turkish Airlines járatai

Forrás: turizmus.com

 2019. március 26. 11:44

Többszöri időpont-módosítás után a legfrissebb hivatalos információk szerint a Turkish Airlines április 6-án átköltözteti összes járatát az Atatürk repülőtérről az új isztambuli légi kikötőbe.

A tervek szerint április 5-én az utolsó járat Szingapúrba indul a régi Atatürk repülőtérről, míg az első járat az új óriásreptérről Ankarába repül majd. Az összes járat átköltöztetése összesen 45 óra alatt megtörténik.

A járatok átköltöztetése után, vagyis április 6-ától az isztambuli Atatürk repülőtér hárombetűs IATA-kódját (IST) az új légi kikötő fogja viselni. Az új repülőtér 1.300.000 m-es² terminálja a világ legnagyobb, egyetlen fedél alatt megvalósuló repülőtéri terminálja. A reptéri utasvárók területe 22.000 m².

A légi kikötőben 6 kifutópálya, 4 terminál és 5 utasmóló szolgálja ki a repülőgépeket, utóbbiak közül hármat csak a Turkish Airlines járatai vesznek majd igénybe.

Az új isztambuli légi kikötő a magasból

Fotó: Turkish Airlines

A közel 12 milliárd dolláros költségvetésű projekt keretében egy zöld repülőtér jött létre a török nagyvárosban a komplex hulladék-újrahasznosító és esővíz-visszaforgató rendszerek révén.

A tervek szerint a légi kikötő évi 200 millió utast képes fogadni, ami a duplája a jelenlegi legnagyobb repülőtér kapacitásának. (Amint arról korábban beszámoltunk, 2016-ban a világ legforgalmasabb légikikötője, az atlantai Hartfield-Jackson repülőtér volt az Egyesült Államokban, amely több mint 104 millió utast szolgált ki.)

A reptér beüzemelése után Isztambul megőrzi vezető hub szerepét a négy égtáj közötti légi forgalom vonatkozásában.

A reptér megnyitásától nem teljesen függetlenül a Turkish Airlines tovább bővíti flottáját, 221 repülőgépre van érvényes megrendelése jelenleg, így 2023-ban a tervek szerint a flottájában 550 repülőgép lesz szolgálatban.

Az idén további új járatokat is indít a légitársaság: áprilisban Marrakesh, Sharjah és Port Sudan, júliustól Bali, augusztustól Mexico City és Cancun, decembertől pedig Rovaniemi és Luxor kerül be az úti célok közé.

A légitársaság 2018-ban több mint 75 millió utast szállított, a világ 124 országába üzemeltet járatokat, ezzel világelső.