Áprilisban újabb sztrájkok várhatók a német reptereken

Forrás: turizmus.com

 2022. március 28. 10:19

Nem vezettek eredményre a német repülőtéri biztonsági dolgozókat képviselő Verdi szakszervezeti szövetség és a munkaadók között folyó bértárgyalások, ezért országszerte újabb sztrájkok fenyegetnek.

A tárgyalások immár ötödik fordulója zárult eredménytelenül, így április 7-én folytatja az egyezkedést a németországi szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Verdi és a légibiztonsági vállalatok országos szövetsége (BDLS). A Verdi képviselője, Wolfgang Pieper szerint ezzel összefüggésben újabb munkabeszüntetések is elképzelhetők a repülőtereken – értesült a handelsblatt.com.

A szakszervezet felhívására március 21-én, ill. 22-én kilenc német repülőtéren tartottak egész napos figyelmeztető sztrájkot a biztonsági dolgozók, emiatt az ADV német repülőtéri szövetség adatai alapján 756 járatot kellett törölni, ami több mint százezer utast érintett.

Az új sztrájkok már beleeshetnek a húsvéti időszakba, amikor jelentős forgalomnövekedésre számítanak a repülőterek. Bréma, Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein tartományokban már április 4-én megkezdődik az iskolai szünet, tehát – legalábbis ebben a régióban – már április 1-jétől, péntektől megnövekedett forgalommal lehet számolni. A többi tartományban egy héttel később kezdődik a húsvéti szünet.

A frankfurti repülőtéren legalább ezer betöltetlen állás van

Fotó: ©meinzahn/123rf.com

A munkabeszüntetések azért is jelenthetnek nehezen megoldható problémát a német repülőtereknek, mert amúgy is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. A húsvéti időszak ezért az aero.de szerint egyfajta tűzpróba lesz mind a légikikötők, mind a légitársaságok számára. Az omikron variáns és az orosz-ukrán háború ellenére a német utazók rohama várható áprilisban. A légitársaságok a március 27-én kezdődött nyári menetrendben már közel a járvány előtti járatszámot kínálnak. Az ADV országos légiközlekedési szövetség szerint a Földközi-tengeri nyaralóhelyek irányába 3 százalékkal meg is haladja a kínálat a három évvel ezelőttit, a rokonok és barátok meglátogatásához igénybe vett járatok száma pedig akár 20 százalékkal is bővülhet. Ezzel szemben a belföldi és az interkontinentális járatok száma még nem éri el a 2019-es szintet.

A frankfurti repülőtér üzemeltetője, a Fraport rövid távon legalább ezer új dolgozót szeretne felvenni, csakhogy a Rajna-Majna térségében szinte alig lehet munkaerőt találni. Ezenkívül az új munkaerő felé támasztott magas hatósági követelmények, és a külföldiek számára az erkölcsi bizonyítványok hosszadalmas beszerzése is akadályt jelentenek.