Arab Kulturális Napok Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2017. május 02. 21:47

Az arab országok Budapestre akkreditált nagykövetei és Kövér László házelnök köszöntötték a meghívott vendégeket, május 2-án, az Arab Kulturális Napok megnyitóján, a Vigadó báltermében.
Második alkalommal nyitotta meg kapuit az Arab Kulturális Napok rendezvény, mely első ízben 2016-ban a Néprajzi Múzeumban, a Marokkói Nagykövetség szervezésében került megrendezésre. Idén a 2 napos esemény házigazdája az arab nagykövetek tanácsának, idei elnöke, H.E. Marie Antoinette Sedin palesztin nagykövetasszony. Az eseménynek a Vigadó épülete ad helyet idén.

A nagykövetasszony megnyitó beszédében kiemelte az arab kultúra történelmi fontosságát és a kultúra szerepét a harmonikus együttélésben.

A tavalyi évhez hasonlóan a magyar állam részéről a parlament elnöke, Kövér László nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében kifejezte, hogy kiváló alkalomnak tartja az arab országokkal való kapcsolat erősítésére a rendezvényt és kiemelte, hogy a déli nyitás jegyében a külképviselet állományát külgazdasági attasékkal egészítették ki, valamint kereskedelmi házakat nyitottak. De az erősödő kapcsolatot mutatja a 2012 és 2014 magyar - arab üzleti fórumok és a 2015-ös Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlése is, melyet Budapesten tartottak.


Múlt évben az arab országok és Magyarország közötti áruforgalom elérte a 2 milliárd USD-t, de "déli nyitás"nem csak a gazdasági, hanem a kulturális kapcsolatokat is magában foglalja. Így a magyar állam 1200 arab diáknak biztosít tanulási lehetőséget Magyarországon, "stipendicum hungaricum" néven. Mindez alapját képezi a jövőbeli gyümölcsöző kapcsolatoknak.


A beszédeket egy ajándékozás (Palesztin Nagykövet egy díszes Bibliát ajándékozott Kövér Lászlónak) és az arab nagykövetek "családi fotója" követte, a házelnökkel. Majd egy esti fogadás vette kezdetét tunéziai zenével és résztvevő arab országok jellegzetes ételeinek a kóstolójával.


Kapcsolódó cikkek

Dubaj új témaparkjai

2017. április 26.

Iránba szállít a Boeing

2017. április 06.