Aranyláz Debrecenben

Forrás: turizmus.com

 2017. július 13. 11:51

Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából címmel látható kiállítás a debreceni Déri Múzeumban. Ilyen jelentőségű és értékű külföldi kiállítási anyag eddig egyetlen magyar vidéki múzeumba sem érkezett, az esemény jelentősége így messze túlmutat a lokális, vagy regionális szinten.
A kiállítás – amely 31 romániai közgyűjtemény több mint ezer műtárgyát vonultatja fel a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum szervezésében – a mai Románia, s főként Erdély területéről, az aranyművesség kezdeti időszakától (a rézkortól, azaz a Kr. e. 5. évezred második felétől) a késői antikvitásig, illetve a korai középkorig (Kr. u. 6. század) előkerült legfontosabb, leglátványosabb és legértékesebb arany- és ezüstkincseket mutatja be.

A kiállításban szereplő tárgyak, leletegyüttesek Magyarország, a Kárpát-medence, sőt Európa ős- és kora történetének olyan kiemelkedő emlékei és forrásai, melyek jelentős része eddig nem hagyta el Románia területét.

A kiállítás 31 romániai közgyűjtemény több mint ezer műtárgyát vonultatja fel

A kiállítás nagyságrendje – és utaztatása – mind Magyarország, mind Románia múzeumi történetében példátlan. A tárgyak összértékére, több tízmilliárd forintra, mindkét ország kormánya állami garanciát vállalt.

Az összesen 1065 tárgyat számláló kiállítás a Déri Múzeum Zoltai Termében, Galériájában és Kupolatermében kap helyet. A kincseket október 15-ig csodálhatják meg a látogatók.

A nagyszabású tárlat a mai Románia, s főként Erdély területéről előkerült legértékesebb arany- és ezüstkincseket mutatja be

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

 

 

 

Kapcsolódó cikkek