Aranymosás Finnországban

Forrás: turizmus.com

 2017. május 11. 14:26

Gondolták volna, hogy Lappföld a világ legtisztább aranyát rejti? Főleg a Lemmenjoki és az Ivalojoki folyók medre. Hajdanán életveszélyes kalandnak számított, ha valaki közelebbről akart megismerkedni az aranyat rejtő lelőhelyekkel, ma pedig mindez turisztikai attrakció.

Újabban Finnország az arany jegyében szervez turistautakat, amelynek keretében nemcsak aranyat lehet mosni, hanem a helyi múzeumban, és az üzletekben is minden e nemes fémről szól.

Lappföld északi részének történelméhez ugyanúgy hozzátartozik az aranyláz korszaka, ahogy Alaszka históriájához. Ma viszont, ha nem is aranyat, de tisztes bevételt hoz azoknak a túraszervezőknek, akik meg akarják ismertetni Tankavaarát, amely egyébként közel van az Urho Kekkonen nemzeti parkhoz. A téli sportolási lehetőségeken, a rénszarvas prémen, vodkán és a szaunázáson túl az arany lehet a következő vonzerő, ami miatt újabban a világjárók felkerekednek.

Tankavaara környékét Gold Village-nek hívják, itt turisztikai attrakció az aranymosás

 

Az arany-lelőhelyekhez ma már repülővel és utána busszal is el lehet jutni azoknak, akik érdekes úti célra és programokra vágynak, és már kipróbálták az afrikai szafarikat, vagy a keleti utakat.

Finnországnak egyébként komoly nemzetgazdasági bevételt hoz ma is az arany-, nemesfém- és gyémántkitermelés.