Arcfelismerő rendszert vezet be a bécsi repülőtér

Forrás: MTI

 2017. július 20. 17:39

Az európai terrortámadások miatt a schwechati repülőtéren decembertől bevezetik a biometrikus arcfelismerő rendszert, amellyel a schengeni térségen kívülről érkező utasokat fogják vizsgálni.

Az új E-gates elnevezésű rendszerrel ellenőriznek mindenkit, aki például az Egyesült Államokból, Egyiptomból vagy Törökországból utazik be Ausztriába, vagyis még az osztrák állampolgárokat is megvizsgálják. Az arcfelismerő rendszert októberben kezdik el kiépíteni és decembertől élesítik – írta a Kurier című osztrák lap szerdai számában.

"Hatékonyabb és gyorsabb vizsgálatra lehet majd számítani" – mondta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, aki szerint a schwechati repülőtér a világ egyik legbiztonságosabb légikikötője.

Képünk illusztráció

Fotó: Pinterest

Sobotka arra is emlékeztetett, hogy jelenleg uniós szinten tárgyalják a belépést és kilépést vizsgáló rendszer bevezetését, amely rögzítené az idegen országban eltöltött tartózkodási időt és a helyszínt. Arról is beszélt, hogy a jövőben nemcsak a nem schengeni övezetből érkezőket vizsgálnák ilyen módon, hanem minden beutazót és ellenőriznék a buszon vagy vasúton érkező utasokat is.

A schwechati repülőtér vezetőjének tájékoztatása szerint évente 150 millió és 200 millió euró közötti összeget fordítanak biztonsági intézkedésekre, amely a repülőtér költségvetésének negyede. Az ellenőrzés szigorítására további százmillió eurót szánnak majd. Jelenleg a schwechati repülőtéren kétezren teljesítenek biztonsági szolgálatot. Nyáron naponta 90 ezer utas fordul meg a repülőtéren.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter már korábban benyújtotta a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely alapján a terrorizmus elleni harcban lehetővé tennék az országhatárokon áthaladó járművek rendszámának és adatainak regisztrációját, valamint azok későbbi felhasználását. Továbbá a magáncélú és az autópályákon, a pályaudvarokon és a repülőtereken használt kamerák által rögzített videofelvételeket is felhasználhatóvá tennék a büntetőeljárás során.