Árháború a bécsi repülőtéren

Forrás: Blue Swan Daily

 2019. május 02. 12:17

Árháborút folytat az Austrian Airlines a fapadosokkal a bécsi repülőtéren. A küzdelem haszonélvezői az utasok, illetve a légi kikötő, ahol az idén közel 25%-kal nőtt a forgalom.

Az utóbbi négy év során folyamatos volt az utasforgalom bővülése a bécsi repülőtéren. 2018-ban éves szinten 11%-os volt a növekedés, és a teljes utasszám meghaladta a 27 milliót. Az idén ugyanakkor tovább erősödött a forgalom. A téli menetrendi időszak kezdete óta, vagyis az utóbbi öt hónap mindegyikében 20% fölötti volt a bővülés.

A Blue Swan elemzése szerint a bécsi utasforgalom-növekedés legfőbb oka a fapados légitársaságok és az Austrian Airlines közötti éles küzdelem. A cikk szerint a növekedést elsősorban a Laudamotion generálja, amely rengeteg új járatot indított tavaly december óta, és azt tervezi, hogy számos további fontos útvonalon válik az Austrian Airlines kihívójává a közeljövőben. A növekedés ütemét figyelembe véve az idén év végéig akár a 32 milliót is elérheti a bécsi reptér forgalma.

Az utasforgalom növekedése a bécsi repülőtéren 2010 óta

Jelenleg még mindig a legnagyobb kapacitást az Austrian Airlines kínálja a légi kikötőből, mögötte ugyanakkor öt low-cost légitársaság: az Eurowings, a Wizz Air, a Laudamotion, a easyJet és a LEVEL Austria következik.

A legnagyobb növekedést a „trónkövetelők” közül a Laudamotion tervezi, amely az idén 9 millió utast szeretne szállítani, közülük 2,4 milliót Bécsből. A 2019/2020-as téli időszakban a légitársaság az eddigi 4-ről 11-re növeli a Bécsben állomásoztatott gépeinek számát.

A bécsi repülőtér

Fotó: Vienna Airport

A légitársaság által az idén nyárra tervezett új járatok egy része olyan üdülőhelyekre fog repülni, ahová az Austrian is közlekedik, így az árháború tovább fog erősödni. Ennek elsősorban az utasok, másrészt a repülőtér üzemeltetői örülhetnek.