Ársapkát tesz a belföldi repülőjegyekre az olasz állam

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 12. 17:17

Az olasz állam a fogyasztók védelme érdekében ársapkát tesz a szigeteket a szárazfölddel összekötő, belföldi repülőjáratok jegyeire.

Az elmúlt egy évben drasztikusan emelkedtek a repülőjegyárak Olaszországban, amiért részben a megugró kereslet és az emelkedő üzemanyagárak a felelősek, de a légitársaságok által a jegyárak meghatározásához használt algoritmusok is szerepet játszottak benne. Ez utóbbira a Corriere della Sera olasz napilap elemzése világított rá annak a hírnek a kapcsán, hogy a Szardíniáról és Szicíliából Rómába tartó járatok jegyárai akár 830 százalékkal is az átlag felett vannak – írja a Euronews.

Az olasz kormány annak érdekében, hogy megvédje a szigetekről származó utasokat a nagyfokú drágulástól, törvényerejű rendeletet fogadott el a szigeteket a szárazfölddel összekötő belföldi repülőjáratok jegyárának korlátozásáról. A jogszabály értelmében az árak a csúcsidőszakokban és nemzeti vészhelyzet esetén legfeljebb 200 százalékkal haladhatják meg az átlagárat. Ennek a szabálynak jelenleg tíz járatból kilenc nem felel meg.

A rendelet továbbá tiltja az automatizált algoritmusok alkalmazásával történő „dinamikus árképzést” bizonyos útvonalakon, ha az „gazdasági kárt” okoz az ügyfeleknek. Ez a rendelkezés beleillik az olasz kormány azon törekvésébe, hogy visszaszorítsa a mesterséges intelligencia alkalmazását és védje a fogyasztókat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoktól.

A cataniai repülőtér Szicíliában

Fotó: 123rf.com

A légitársaságok algoritmusai többek között a versenytársak árait, a csúcsidőszakokat, a korábbi túlfoglalások adatait, a foglalási trendeket és az üzemanyagárak várható alakulását veszik figyelembe.

Az érintett légitársaságok szerint a rendelet sérti az uniós előírásokat. Eddie Wilson, a Ryanair vezérigazgatója nevetségesnek és törvényellenesnek nevezte a rendelkezést, amely szerinte szembemegy az Európai Unió jogszabályaival, és követelte a rendelet visszavonását. Wilson a héten Adolfo Urso olasz gazdaságfejlesztési miniszterrel is találkozott azzal a céllal, hogy "konstruktív párbeszéd keretében kiegyensúlyozott megoldást találjanak" a problémára.