Árverésen értékesítik a Green Travel tulajdonosának ingóságait

Forrás: turizmus.com

 2018. március 11. 09:22

Elektronikus árverési eljáráson értékesítik Göktas Merdol, a fizetésképtelenné vált Green Travel tulajdonos-ügyvezetőjének ingóságait.

Az árverésre azután kerül sor, hogy folyószámla-tartozás miatt végrehajtást kért adósa, Göktas Merdol ellen a Sberbank Magyarország Zrt. A tartozás összege 450 millió forint és járulékai.

Az ingóságokat a Ferenczi és Társai Végrehajtó Iroda a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által működtetett, az interneten folyamatosan elérhető Elektronikus Árverési Rendszeren értékesíti. A végrehajtói közleményből az is kiderül, hogy a bank mellett a Generali Biztosító Zrt is végrehajtást kért az adós ellen.

Az árverésre bocsátott ingóságok becsült értéke 230 millió forint, a végrehajtó által meghatározott legalacsonyabb vételár nyolcvanmillió forint. Vételi ajánlatot március 6-ától április 5-éig lehet adni.

A Green-sztori vége

Emlékezetes, hogy a Green Travel 2016 őszén, majd a tevékenységét gyakorlatilag folytató Green Holidays 2017. nyarán jelentett fizetésképtelenséget. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) 2016. november 17-én jogerősen visszavonta a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. utazásszervezői és -közvetítői jogosultságát. Az utaztató weboldalán arról értesítette utasait és partnereit, hogy október 31-én megszüntette az utazásszervezői tevékenységét, és valamennyi el nem utaztatott utasa felé fennálló tartozását rendezni fogja december 6-ig.

A hír megjelenésekor Göktas Merdol tulajdonos-ügyvezető sietett megnyugtatni a kedélyeket. „A Green Travel nem ment csődbe, és nem szűnik meg" – hangsúlyozta. Lépésük hátteréről elmondta, a magyar jogszabályok szerint minden év október 31-ig az utazásszervezőknek az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk az MKEH felé ahhoz, hogy a következő évben folytathassák kiutaztató tevékenységüket. Ez esetükben – a 2016-ra jelentett összeg után – ismét 1 milliárd 650 millió forint lett volna, amit viszont nem kívántak vállalni 2017-re, tekintve, hogy a 2016-os szezon messze nem a terveik szerint alakult.

Mivel akkori tájékoztatás szerint a magyar szabályozás nem teszi lehetővé a vagyoni biztosíték csökkentését három éven belül, ezért úgy döntöttek, a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. helyett a jövőben a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább.

Így is lett, a Green Holidays folytatta a Green Travel utazásszervezői tevékenységét 2017-ben, bár nem sokáig. Mint arról korábban beszámoltunk, 2017. július másodikán levélben értesítették utasaikat, hogy az iroda nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét török beutaztat partnerére hárítva a felelősséget a lépésért. A bejelentés idején 180, Törökországban tartózkodó utas az antalyai repülőtéren szembesült vele, hogy nem várja őket senki, sem transzfer, sem lefoglalt szálloda. Összesen közel 1000 utast érintett a bejelentéskor a Green Holidays csődje, az utasok 99 százaléka Törökországban tartózkodott. Rajtuk kívül vannak további károsultak is, akiknek befizetett útjuk volt az irodánál, de nem utaztak el.

Az idő előtt hazahozott és az el nem utaztatott személyek kártalanítása azóta is folyik, az utazási irodának az Uniqa Biztosítónál vezetett, 500 millió forintos vagyoni biztosítéka terhére.