Asztana gőzerővel készül a 2017-es Expóra

Forrás: turizmus.com

 2016. december 14. 12:57

A jövő energiája – ez a fő témája a Kazahsztán fővárosában jövőre megnyíló világkiállításnak. Ázsia egyik legdinamikusabban fejlődő városa futurisztikus épületekkel és a legkorszerűbb technikával mutatja be mindazt, amit ma tudunk erről a témáról, és azt is, ami a jövő valósága lesz.

A világ területileg 9. legnagyobb állama 1991-ben, 25 éve nyerte el a függetlenségét, amelynek alkalmából a napokban nagyszabású fogadást tartottak Budapesten. A 17 milliós ország több ezer éves múlttal és komoly nyersanyagkinccsel rendelkezik. Az alternatív energiák, a zöld megoldások, a szociális kihívás, miszerint mindenki részesüljön a számára szükséges energiaforrásból, olyan témák, amelyek komoly nemzetközi összefogást követelnek. A kulcsszavak: napelemek, szélerőművek és geotermikus energia.

A kiállítás főbb épületei mintha már a jövő századot idéznék, különösen ilyen a Szféra elnevezésű – egyben az Expo szimbóluma –, amely a jövő múzeuma nevet viseli.

 

A nagyszabású, 2017. június 10-től szeptember 10-ig tartó rendezvényre több mint 100 országot és 5 millió látogatót várnak, várhatóan 85 százalékuk belföldről érkezik majd. Még gőzerővel folyik az infrastruktúra fejlesztése, és folyamatos a turisztikai beruházások gyarapítása is.

Ultramodern pályaudvar és új légikikötő várja majd az Asztanába érkezőket, akiket lélegzetelállítóan modern, felhőkarcolókkal teletűzdelt városkép fogad – ott, ahol fél évszázada még a többemeletes épületek is ritkaságszámba mentek.

Kapcsolódó cikkek

Ujgur ízek a Keletinél

2016. szeptember 05.