Már Balatonakarattyáig kerekezhetünk a Budapest-Balaton kerékpárúton

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. augusztus 26. 13:14

Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút legújabb, Székesfehérvár és Balatonakarattya közti szakaszát, így Budapesttől már egészen a Balaton partjáig el lehet jutni kerékpárral a több mint száz kilométer hosszú útszakaszon.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára elmondta, hogy a legújabb, 27,4 kilométer hosszú szakasz átadásával könnyebben érik el a környéken élők is úti céljaikat, és biztonságosabban, kényelmesebben lehet megközelíteni a Balatont.

A Székesfehérvár-Balatonakarattya szakasz átadásával a fővárosból egészen a Balatonig kerekezhetünk az útvonalon

Fotó: NIF Zrt.

Mint mondta, az útvonal teljes, mintegy 108 kilométeres hosszából júniusban forgalomba helyezték a Budapesttől Etyekig tartó szakaszt, július óta már Etyekről egészen a Velencei-tóig, mostantól pedig Balatonakarattyáig is el lehet jutni a fővárosból kerékpárral.

A magyarországi útszakasz, része az EuroVelo 14 elnevezésű európai kerékpárút hálózatnak, amely a Bodeni-tavat Debrecennel köti össze.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: 2018 óta évente 10-12 milliárd forintot fordít a kormány az uniós forrásokon kívül is kerékpárút fejlesztésekre, ezek a beruházások pozitív hatással vannak a turisztikai ágazat egészére.

A 108 km-es távot egy nap alatt is teljesíthetik az edzettebbek, de az Aktív Magyarország oldalán egy kétnapos bringatúra is elérhető a Budapest-Balaton kerékpárúton (BUBA) az útközben ajánlott látnivalókkal.