Átadták a Budapest–Balaton kerékpárút Etyekig tartó szakaszát

Forrás: turizmus.com

 2022. június 18. 09:32

Befejezték a folyamatosan épülő, 109 kilométer hosszú Budapest–Balaton kerékpárút (BUBA) első, Etyekig tartó szakászának kivitelezési munkálatait. A 23 km hosszú útszakasz Törökbálintot és Biatorbágyot is érinti.

Új távlatokat adhat a kerékpározásnak a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budapest–Etyek közötti aszfaltút pénteki átadó ünnepségén. Gulyás Gergely arról beszélt, hogy Etyek a térség egészének fejlődéséből kiemelkedik, a gasztro- és a borturizmus mellett immár a kerékpáros turizmusnak is a központja lett.

Juhász Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese elmondta, hogy a most átadott 23 kilométeres szakasz Budapest közigazgatási határától Etyek közigazgatási határáig ér. A 2020 márciusában kezdődött kivitelezés során több mint 9 kilométernyi önálló kerékpárút épült.

A BUBA Etyekig tartó első, 23 km hosszú útszakasza Törökbálintot és Biatorbágyot is érinti

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A NIF Zrt. közleménye szerint a munkálatok során 11,5 kilométeres szakaszon leburkolták a földutakat, felfestették a burkolati jeleket, és 173 jelzőtáblát helyeztek ki. A 3,3 méter széles kerékpárút mellett 292 fát ültettek el. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, valamint hazai forrásból valósult meg,  a kivitelezés nettó 2,6 milliárd forintba került.

A Turizmus.com munkatársa már tavaly novemberben tesztelhette a BUBA Törökbálint és Etyek közötti szakaszát a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség meghívására, akkori beszámolónkat itt olvashatják.