Átadták a Dagály sétányt

Forrás: MTI

 2017. június 09. 16:05

A több mint fél kilométer hosszú gyalogosút közvetlen összeköttetést teremt a 3-as metró Forgách utcai megállója és az újonnan épült Duna Aréna, illetve a jövőre megújuló Dagály strand között.

A Váci út és a Népfürdő utca közötti sétány kialakítása a XIII. kerület önkormányzat fejlesztési tervének része volt, amely harmonizált a vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Arénához kötődő elképzelésekkel – mondta Tóth József polgármester az átadó ünnepségen. A kerületfejlesztési dokumentumokban a Dagály sétány kialakítása későbbi időpontban szerepelt, de azt javasolták, hogy azt hozzák előre, a Duna Aréna megépülésével párhuzamosan. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 478 millió forint támogatást biztosított a megvalósításhoz.

A 3-as metrótól a Duna Arénáig visz az új sétány

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Az 530 méter hosszú sétányon korszerű, egyedi karakterű közterület alakult ki, amely "ökológiai és művészi tartalommal bír". A sétányon több mint 60 fa, 17 hulladékgyűjtő, 2 ivókút, 12 kerékpártároló van, és nyilvános wifi hálózat is elérhető, valamint helyet kapott Gálhidy Péter képzőművész Turbinalevél című alkotása. A Duna Aréna és környezetének kialakítása során mintegy 4 ezer fát ültettek a XIII. kerületben – tette hozzá a polgármester.

A közterület hivatalos elnevezéséről (Dagálysétány utca) szólva Tóth József elmondta, a 2033-ig szóló tervekben a terület kialakítása Dagály sétány fantázianévvel bírt. A Dagály utca 1897-ben kapta elnevezését, és egy fővárosi rendelet alapján már meglévő utcanév előtagját újólag nem lehet használni.

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos közölte, 2018 nyarára teljes megújul és kibővül a Dagály strand, és Európa egyik legnagyobb, legkorszerűbb fürdőkomplexumként működhet majd a Duna Arénával együtt, amely a világbajnokság után nyitva lesz a nagyközönség előtt.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, a fejlesztések összefüggésben vannak azzal a fővárosi szándékkal és céllal, hogy a közterületeket megújítsa, és a budapestieket minél közelebb vigye a zöldhöz és a vízhez.

Kapcsolódó cikkek