Világrekorder függőhídat adtak át Törökországban

Forrás: turizmus.com

 2022. március 21. 13:19

Pénteken átadták a Dardanellák fölött átívelő világrekorder függőhidat, amely mindössze hat percre rövidíti az átkelést Törökország európai és ázsiai partja között.

A törökországi szorost összekötő Canakkale 1915 elnevezés hidat török és dél-koreai cégek építették 2,5 milliárd eurós (2,8 milliárd dollár) beruházásból. A világrekorder hidat az első világháborúban, 1915-ben aratott kulcsfontosságú canakkalei tengeri győzelem 107. évfordulóján adták át a forgalomnak – írja a CNN.A híd két tornya közötti távolság közel 4 km, ezzel pedig a világ leghosszabb függőhídja lett.A hidat jellegzetességei miatt a „szimbólumok hídjaként” tartják számon. Az alakjukkal tüzérségi lövedéket szimbolizáló tornyok az I. világháború legendás gallipoli csatájáról, más néven a canakkalei tengeri győzelemről emlékezik meg. Az 1915. március 18-i időpont előtt tisztelegve, a tornyok 318 méter magasak. A híd 2,023 kilométeres fesztávolsága a 2023-as évet, a Török Köztársaság alapításának 100. évfordulóját szimbolizálja. A híd teljes hossza 4,608 kilométer, piros-fehér tornyai pedig a török zászlót jelképezik.

Az új híd segítségével az átkelési idő 6 percre csökken az ország ázsiai és európai része között.

 

A Canakkale 1915 elkészültével a világ tíz leghosszabb közepes hosszúságú hídja közül három már Törökországban található. Ez a projekt 5,3 milliárd euróval járul hozzá a török gazdaság termeléséhez, 2,4 milliárd euróval a nemzeti jövedelemhez, és 118 ezer embernek ad munkát. A híd 2017 márciusában kezdődött építési munkálataiban több mint 5000 munkás és 740 gép vett részt – mondta el Recep Tayyip Erdogan török elnök az avató ünnepségen.

Az ehhez hasonló megaprojektek központi szerepet játszanak Erdogan politikájában: 2002-es győzelme óta átadták az új isztambuli repülőteret, az isztambuli Boszporusz-szoros alatti vasúti és közúti alagutakat, valamint az Isztambul felett átívelő hidat.

(Borítókép:  Erdogan török elnök felavatja a Canakkale 1915 hidat, forrás: tccb.gov.tr)