Átadták a Mátravasút felújított szakaszát

Forrás: turizmus.com

 2018. december 02. 19:57

A Gyöngyöst Gyöngyössolymossal összekötő szárnyvonal felújítása 445 millió forint kormányzati támogatással valósult meg.

A kisvasút-felújítási program nyolc projektjének első elkészült beruházása a Mátravasút Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Szalajka-ház közötti szárnyvonal rekonstrukciója, amely 445 millió forintba került. A vasúti pálya rendbetétele mellett ebből az összegből egy kerékpárszerviz-pont is létesült a szakaszon.

A tervezett mátrai turisztikai fejlesztések között van egy Kékestetőre vezető kabinos felvonó megépítése és Szurdokpüspöki környékén kerékpáros pálya kialakítása.

A Mátravasút szolgáltatásait idén várhatóan 70 ezren veszik igénybe

Fotó: turizmus.com

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója az átadón emlékeztetett: a mátrai kisvasúthálózat az 1900-as éve elején épült, a faanyag és egyéb nyersanyagok szállítására. Mára eredeti rendeltetése háttérbe szorult, ám ezzel párhuzamosan turisztikai jelentősége felértékelődött.

A társaság által működtetett Mátravasút, valamint a felsőtárkányi és szilvásváradi erdei vasút 2017-ben közel 358 ezer utast szállított, idén pedig már október végére meghaladta ezt az utasforgalmat, míg a Mátravasút szolgáltatásait ez évben várhatóan mintegy 70 ezer ember veszi igénybe - tájékoztatott.

Az összesen 638 millió forintos beruházás másik része is elkezdődött, mintegy 190 millió forintból 3 nyitott és 5 zárt vasúti vagon, továbbá egy szalonkocsi és a Gyöngyi gőzmozdony korszerűsítése mellett három mozdony kap új, környezetkímélő motort.