Átadták a komáromi Monostori hidat – videó

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 17. 16:22

Révkomáromban átadták a Duna legmagasabb hídját, egy különleges, egypilonos, ferdekábeles szerkezetet, melynek legmagasabb pontja 118 méter. A híd egyik oldalán gyalogjárda, a másik oldalán kerékpárút vezet át.

A Monostori híd a NIF Zrt. és a Slovenská Správa Ciest (SSC) beruházásában épült. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Igor Matovič szlovák miniszterelnök is – olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. oldalán.

Mint írják, a Komárom és Komárno között megépült Monostori hídon átvezetett 2,4 kilométeres 2×1 sávos útszakasz, a magyar oldali 1. sz. főutat köti össze a szlovák oldali I63 sz. főúttal. A csatlakozó utak hossza: a magyar oldalon 1158 m, a szlovák oldalon 646 m. A híd egyik oldalán gyalogjárda, a másik oldalán kerékpárút vezet át.

Látványos film mutatja be a híd készítésének fázisait:

 

A 600 méteres Monostori híd a városközpontban lévő Erzsébet hídtól 2,8 kilométerre, míg a meglévő vasúti hídtól 170 méterre, a Duna 1770,57-es folyamkilométer szelvényében épült.

A híd egypilonos, ferdekábeles szerkezet. Különlegessége az aszimmetrikusan – a pillér egyik oldalán – elhelyezkedő, ferde pilon. A pilon 48 db elemből áll, és teljes magassága 118 m, amelyből az útpálya feletti magasság 94,5 m. A pilon első 11 eleme végső állapotban nem látható, mert a pillér alapjától indulnak, és a pillérbe vannak betonozva. A pilon hídpálya felöli részét, kb. 70 m magasságig, az első kábel befűzésig betonozták ki, ez biztosítja a stabilitását.

Az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) az avatás napján

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A hídszerkezethez 5.200 tonna, a pilonhoz 2.000 tonna acélt használtak fel. A 16 pár ferdekábel súlya 320 tonna. Az alapozás, a pillérek építése és a pilon kibetonozása során közel 20.000 m3 beton került beépítésre.

Az új komáromi Duna-híd kivitelezését a H-M DUNAHÍD Konzorcium végezte nettó 91,2 millió euró értékben – adja hírül a NIF.