Átadták a Nagymarosi Bringaparkot

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 25. 14:11

Szülők, kerékpáros barátok és az Aktív Magyarország együttműködésében épült egynyomos erdei bringás ösvény Nagymaroson, közvetlenül az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút mellett.

Az eredetileg a Bős-nagymarosi vízlépcső megépítésére szánt erdős területen szülők és helyi kerékpárosok kezdtek el kialakítani egy olyan kerékpáros ösvényt, ahol a gyerekek biztonságos környezetben tanulhatják meg a terepkerékpározás alapjait - írja az Aktív Magyarország sajtóközleménye a pályáról.

A pálya idén az Országos Bringapark Program keretében 4 millió forintos támogatást kapott, így ugratókat, döntött kanyarokat és fából-földből kialakított akadályokat alakítottak ki az ösvényen. A fejlesztésnek köszönhetően nem csak 1.500 méter hosszúságúra bővült a teljes nyomvonal, de már a nagyobb gyerekek számára is kellő kihívást nyújt a pálya. Azok a gyermekek, akik ilyen pályákon töltik a szabadidejüket, nem csak egészségesebbek lehetnek, hanem az ügyesebb kerékpár-kezelési tudásuknak köszönhetően a forgalomban is magabiztosabb közlekedőkké válhatnak.

kerekparnagymaros

A fejlesztésnek 1500 méter hosszúságúra bővült pálya nyomvonala és már a nagyobb gyerekek számára is kellő kihívást nyújt

Fotó: Aktív Magyarország

 

A Dunakanyar térségében az elmúlt években számos kerékpáros fejlesztés valósult meg. Nagymaros mellett Vác is kapott bringapályát, az EuroVelo 6 kerékpárút Vác és Verőce között megújult, a Szob és Ipolydamásd, valamint a Dunakeszi és Budapest közötti új szakasszal pedig meg is hosszabbodott.

A Program keretében 2021-ben 36 bringapark megépítését támogatta a kormány. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) szakmai koordinálásával megvalósuló projektben az önkormányzatok és egyesületek 50%-os vissza nem térítendő támogatást kaphattak single trailek (egy nyomvonalas, földutas pályák), pumpapályák (épített, egyensúlyérzéket fejlesztő ügyességi pályák), BMX-, triál- és görparkok, valamint dirt/freeride pályák létesítésére.

Az Országos Bringapark Program 2022-ben is folytatódik, a pályázat részleteit hamarosan kihirdetik.