Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

Forrás: turizmus.com

 2019. október 18. 17:40

Pénteken Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos biciklizte végig az útvonalat, szombaton pedig lakossági bebiciklizést tartottak.

Korábban megírtuk, hogy a mintegy 1,2 milliárd forint értékű, uniós támogatású beruházással 11,5 kilométer aszfaltozott és 1 kilométer erdei kerékpárút valósult meg. A burkolattal el nem látott szakasz a fő nyomvonalról ágazik le a kamalduli remeteség majki műemlékegyüttese felé. Az út érinti a Mária-út nyomvonalát, és a Sacra Velo projekt nyomvonalának részeként kerékpáros megközelítést biztosít az Oroszlányi Bányászati Múzeumhoz.

Révész Máriusz (jobbra) a kerékpárút átadásán

Fotó: Facebook

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos pénteken Tatabányáról indulva bebiciklizte az új kerékpárutat, és a kecskédi Barátok Asztala étterembe érkezett az átadó ünnepségre.

Az átadó ünnepség házigazdája Búr Zsolt háromszoros CycloCross kerékpáros bajnok volt. A beszédek és a szalag átvágása után tovább folytatta az útvonal bejárását, mely az Oroszlányi Bányászati Múzeumban ér véget - tájékoztatott az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.


A kerékpárút az az Oroszlányi Bányászati Múzeumban ér véget

Fotó: Oroszlány város önkormányzata

A szombati lakossági bebicklizés célja, hogy minél többen megismerjék az útvonal szépségét, hogy saját maguk tapasztalják meg, hogy biztonságban eljuthatnak egyik településről a másikra.

Az útvonal négy helyszínén pecsétet összegyűjtő kerékpárosok között több jó minőségű kerékpárt sorsolnak ki. Az előzetes jelzések alapján folyamatos forgalomra számítanak a kerékpárúton.

 

Az ország első kerékpáros lakatfala

A lakatfal megerősített, rácsos fém kerítésszakasz, ahol a párok elhelyezhetik az örök hűségüket jelképező emléklakatot. Az Oroszlány-Tatabánya kerékpárút Majki-elágazásánál telepítették ezt a kerékpárt formázó, egyedi gyártású rácsos kerítéselemet, mely kialakításában, teherbírásában alkalmas erre a célra.

Az így létrejövő látványosságtól azt remélik, hogy önmagában is olyan új turisztikai célponttá válhat, amely miatt Oroszlány mind több kerékpáros turista térképére kerül fel.

Az egyébként biztonságos közlekedési útvonal azon néhány pontja, ahol közutat keresztez, kiemelten veszélyes helynek számít. A kerékpárosok lelassítását, leszállásának hajlandóságát is tovább növeli egy ilyen látványosság az elágazásban.

Az új kerékpárúttól Oroszlány turizmusának fellendülését is várják

Fotó: Oroszlány város önkormányzata

Bicófa

Mindenki látott már kertekben, házak előtt telibe festett ócska kidobott biciklit dísznek, vagy éppen virágtartónak használva. Ezt némileg tovább gondolva, a kerékpárút építése során megmentett, száz év körüli hatalmas fa elhalt ágait felhasználva készült egy egyedi „installáció”.

A bicófa

Fotó: Oroszlány város önkormányzata