Átcsúszó kötélpálya épül a riói Cukorsüveg-hegyen

Forrás: turizmus.com

 2023. március 07. 13:44

Átcsúszó kötélpályát építenek a Rio de Janeiró-i Cukorsüveg-hegyen, a tervek szerint nyár közepétől már le lehet vele ereszkedni a völgybe.

Egy 755 méter hosszú átcsúszó kötélpálya épül a Rio de Janeiró-i Cukorsüveg-hegyen, amelyen akár 100 km/órás sebességgel ereszkedhetnek alá a völgybe a védősisakkal és arcvédővel felszerelt látogatók – írja a latina-press.com.

A 395 méter magas, jellegzetes formájú Cukorsüveg-hegy Rio de Janeiro egyik jelképe. A hegy a Guanabara-öbölbe nyúló Urca félszigeten található, az öböl túlsó felén, a Corcovado-hegyen áll Rio másik nevezetessége, a Megváltó Krisztus szobra.

Az új turisztikai attrakció nyár közepére készülhet el. Négy párhuzamos pályát építenek ki, a kapacitás 100 fő lesz óránként.

Rio két nevezetessége: a Krisztus-szobor és a Cukorsüveg-hegy

Fotó: 123rf.com

A projekt megvalósítói szerint az átcsúszó kötélpályát fogyatékkal élők és mozgásukban korlátozott személyek is használhatják majd. A biztonságos, fenntartható és mindenki számára elérhető kaland átélői az eddigiektől merőben eltérő módon csodálhatják meg Rio szépségeit.

Az 50 millió brazil real (kb. 9 millió euró) értékű beruházást többen kritizálják. Sandro Fernandes, a Cukorsüveg Kötélpálya Park igazgatója azzal védekezik a támadások ellen, hogy rendelkeznek az összes szükséges engedéllyel, köztük a nemzeti történelmi és művészeti örökség intézetének (Iphan) jóváhagyásával is. A 15 mm átmérőjű kötelek szerinte nem zavarják majd a panorámát, a hegycsúcs és a város között közlekedő kabinos kötélpálya kötele ennél jóval vastagabb (50 mm). A kötélpályán lecsúszóknak pedig olyan élményben lesz majd részük, amely egy életre az emlékezetükbe vésődik.