Átépítik a Budapest-Balaton kerékpáros túraútvonal sebességlassítóit

Forrás: turizmus.com

 2023. június 05. 17:36

A Budapest-Balaton kerékpáros túraútvonalon átépítik a Kajászón található sebességlassító bukkanókat. Új megoldásként a szabványoknak megfelelő, kerékpárral biztonságosan használható sebességcsillapító küszöböket (fekvőrendőröket) alakítanak ki.

A Budapest-Balaton kerékpáros túraútvonalat (Buba) tavaly nyáron adták át a nagyközönségnek, és rövid időn belül az egyik leglátogatottabb túraútvonallá vált az országban. Az érintett településeken nagyszámú kerékpáros turista haladt át, amire korábban nem volt példa, így a környéken közlekedők egy új csoporttal, a bringás turistákkal ismerkedtek meg. A túraútvonal átvezet az Etyeki-dombságon, és Kajászóra egy lendületes lejtővel érkeznek meg a bringások.

Az átadás után több baleset is történt ezen a lejtőn, és az önkormányzat, hogy csökkentse a bringával érkezők sebességét, saját hatáskörben, mint az út fenntartója, sebességlassító küszöböt helyett el az úton. Azonban ezeknek a küszöböknek a kialakítása nem követte a szabványokat, vagyis valójában balesetveszélyesek voltak, és összességében a szakaszon továbbra is számos baleset történt.

Az átépítés június 11-ig tart

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Az Építési és Közlekedési Minisztérium június 5-én új, biztonságos forgalomlassító küszöbök kialakítását kezdte meg. A kivitelezés június 11-ig tart. Az átépítés ideje alatt az érintett útszakaszokat lezárják, de kerülőutak kerülnek kijelölésre. A kerülőszakaszok országúti kerékpárral való áthaladásra alkalmatlanok, túrabiciklivel, hegyi kerékpárral használhatók.