Áthidaló kölcsönt ad a német kormány a Condornak

Forrás: MTI

 2019. szeptember 25. 10:59

Áthidaló kölcsönt biztosít a német kormányzat a tönkrement Thomas Cook brit utazásszervező csoport egyik német érdekeltségének, a Condor légitársaságnak.

A KfW állami fejlesztési bank 380 millió eurós (127 milliárd forint) hitelt biztosít fél évre az üdülőjáratokat üzemeltető légitársaságnak a szövetségi kormány és Hessen tartomány kormányának garanciájával, amennyiben a magáncégek állami támogatásának versenyjogi szabályosságát vizsgáló Európai Bizottság engedélyt ad erre.

A szövetségi kormány konstruktív tárgyalásokat folytat az ügyről a brüsszeli bizottsággal – emelte ki sajtónyilatkozatában Peter Altmaier gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy a Condor nyereségesen működő társaság, és van esélye arra, hogy az eddigi tulajdonos csődje után stabilizálja helyzetét és visszafizesse az átmeneti időszak nehézségeinek kezelésére szolgáló kölcsönt.

Az 1955-ben alapított Condor 2009-ben került a Thomas Cook-csoporthoz. A német légitársaság mintegy 5000 főt foglalkoztat és nagyjából 50 repülőgépet üzemeltet. Az üdülőhelyekről hazafelé, Németországba közlekedő járatokra 240 ezer utasnak van foglalása.
Peter Altmaier hangsúlyozta: az áthidaló hitellel a munkahelyeket is meg lehet őrizni, és gondoskodni lehet arról, hogy az érvényes jeggyel rendelkező utasok hazajussanak.

A légitársaság állami segítséggel túlélheti az anyacég bedőlését

Fotó: Wikipedia

A brit Thomas Cook hétfőn közölte, hogy csődöt jelent és azonnali hatállyal beszünteti tevékenységét. Az osztrák Thomas Cook AG magyarországi leányvállalata folytatja működését, charterjáratai ezen a héten elindulnak.