Áthidaló légügyi megoldáson dolgozik az EU a brexit miatt

Forrás: turizmus.com

 2020. december 12. 09:37

Légügyi vészforgatókönyvet készít az Európai Bizottság arra az esetre, ha január elsején az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az unióból. A tervezet célja, hogy biztosított legyen a légi összeköttetés – olvasható az Airportal.hu oldalon.

A Flightglobal által ismertetett elképzelés több pontból áll, ezek egyike, hogy bizonyos légügyi egyezmények január 1-je után további fél évig érvényben maradnak akkor, ha érvényességüket az Egyesült Királyság is meghosszabbítja.

Ezzel egyidejűleg a légi alkalmassági engedélyekre vonatkozó passzusok is érvényesek lennének, így a repülőgépek is szolgálatban maradhatnának – írja a lap.

A brexit utáni folyamatos a légi összeköttetés forgatókönyvén dolgozik az EU

Fotó: 123rf.com

Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint nagyon közel van az átmeneti időszak vége, és semmilyen garancia nincs arra, hogy a felek bármiben is megállapodnak, ezért szükséges rendkívüli intézkedések meghozása, amivel biztosítható az unió és a szigetország közti légi forgalom.

Bár az Egyesült Királyság hivatalosan idén már kilépett az unióból, ez év végéig átmeneti szabályok vannak érvényben. Ha nem sikerül megállapodást kötni, akkor a szigetország egyezmények nélkül (hard brexit) esik ki az unióból, ami súlyosan érintené a légi közlekedést is.