Átkeresztelik a repülőtereket Oroszországban

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2019. január 03. 15:23

2019-ben évtizedes repülőtéri nevektől is el kell köszönni a repülő kül- és belföldi utasoknak Oroszországban.

Ez nem lesz egy egyszerű folyamat, egyrészt a megszokás miatt, másrészt pedig a felmerülő költségek is jelentősek. Nem beszélve a változások hazai és nemzetközi (IATA) adminisztrációjával kapcsolats kiadásokról és a hardver- és szoftver- átalakítás szükséges folyamatáról.

Nemrég egy nagy közvélemény-kutatás során keresték a választ arra a kérdésre, az utazóközönség szerint melyik híres ember nevét kellene viselnie 47 fővárosi és vidéki repülőtérnek. A beérkezett válaszokból az derült ki, hogy a legtöbben a főváros, Moszkva repülőtereinek a nevét tartják a legkevésbé találónak, és ezek átnevezésére érkezett a legtöbb javaslat is. Így például a Seremetyevo 1 és 2 felveszi a nagy orosz költő, Alexadr Puskin, a Domogyedovó (a jelenlegi belföldi és a volt kormány-) repülőtér az orosz Michail J. Lomonoszov eddig csak az egyetem által viselt nevét, míg Kalinyingrád Chrabrovo reptere Erzsébet cárné nevét kapja.

Élénk vita folyik a repülőterek új neveiról Oroszországban

Fotó: Wikimedia commons

A népszavazás lezárása után a többi névvel úgy tűnik, még komolyabb bajok vannak. A legturbulensebb viták Szent Pétervár kapcsán adódtak, pedig ott a legkézenfekvőbb, hogy az egyik cárról (Nagy Péter vagy Miklós) nevezzék el. De hát melyikről? A kiírásban kizárták a forradalom és a szocializmus hőseinek neveit. Mindezek mellett több más problémás elnevezés is szóba került. Nagyon sokan használnának inkább az aviatika világából vett neveket, például Mikojan, Iljusin, Tupoljev, és felmerültek politikusok, zeneszerzők, írók, költők, sportolók, űrhajósok nevei is. Mindezek miatt a névváltozások időpontját kitolták 2019 március 1-jéig