Átrajzolta Európa közlekedését a vihar (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2020. február 10. 13:47

Több száz járatot töröltek és nemzetközi vonatokat is leállítottak Németországban és Lengyelországban a Chiara nevű vihar miatt. Csehországban és hazánkban is károkat okozott a rossz idő. A budapesti repülőtér forgalma és a járatok kiszolgálása jelenleg zökkenőmentes.

A MÁV közleménye szerint a Magyarországról kilépő Hungária EuroCity (EC 172) legfeljebb Berlinig közlekedik. A hétfő reggeli Hungária EuroCity (EC 173) Hamburgból nem indul. Ausztria felé a Salzburg-München közötti  railjet vonatok Münchenig közlekednek, ebben a viszonylatban nincs korlátozás. A müncheni Kálmán Imre EuroNight (EN 462, EN 463) is teljes útvonalán közlekedik.

 

Lengyelország: áramszünet és közlekedési fennakadások

A Lengyelország felett is tomboló Ciara vihar miatt több mint 55 ezer háztartás maradt áram nélkül, az erős szél épületeket rongált meg, és közlekedési fennakadásokat okozott.

Hétfő délelőtt a lengyel közszolgálati hírtelevízió közölte: a Bukowina Tatrzanska hegyi síközpontban négy emberre ráborult egy síkölcsönző viharos szél által letépett tetőzete. A balesetben egy nő és egy kislány meghaltak, egy sérült asszonyt kórházba vittek, egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett – közölte az MTI.

Hétfő este veszít erejéből a szél, de kedden újra viharossá fokozódhat (A kép illusztráció)

Fotó: 123rf.com

A Swinoujscie balti-tengeri kikötőből nem indítottak kompokat, a lengyelországi repülőterek pedig az Európában fennálló időjárási viszonyok miatt több nemzetközi járatot is töröltek.Több közúton, ezen belül az országot észak-déli irányban átszelő A1 autópálya alsó-sziléziai szakaszán, valamint öt tengermelléki vasúti szakaszon a vihar fennakadásokat okozott.

 

Leállították müncheni nemzetközi reptér forgalmát

Bajorországban több tízezer háztartás áram nélkül maradt és sok helyütt megbénult a közlekedés.

A müncheni nemzetközi repülőtér forgalmát határozatlan időre leállították, az 1050 hétfői járatból több mint 420 járatot töröltek.

Münchenben és számos további városban korlátozásokkal működik a közösségi közlekedés. A fennakadások és a vihar miatt tanítási szünetet rendeltek el a bajorországi iskolákban.

A Sabine elnevezésű – Európában máshol Chiara néven regisztrált – vihar kicsavart fákat, megrongált tetőszerkezeteket, leszakított elektromos vezetékeket. A vezetékhálózatban keletkezett károk miatt 50 ezer háztartásban nincs áram Bajorországban. A helyenként óránkénti 170 kilométeres sebességű széllökésekkel tomboló vihar vasárnap érkezett Németország térségébe.

Bajorország mellett számos további tartományban is akadozik a vasúti, a közúti és a légi közlekedés.

Észak-Rajna-Vesztfália két legnagyobb repülőterén, a düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren például 150 járatot töröltek.Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újra a közlekedés. A kidőlő fák, lehulló tetőcserepek sérüléseket is okoztak, legalább két embert súlyos állapotban szállítottak kórházba.

 

Csehország és Magyarország is érintett

Mintegy százezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban az országon hétfőre virradóra átvonuló és kiadós esővel kísért szélvihar következtében. Számos helyen – főleg a cseh-német határon – leállt a vasúti forgalom a sínekre dőlt, kitört fák következtében, s több hegyvidéki közúton is közlekedési akadályok alakultak ki.

A legnagyobb nehézségek a Prága körüli Közép-csehországi régióban vannak, ahol kora reggel 37 ezer háztartásban nem volt villany. Prágában a szélvihar miatt hétfőn zárva tart az állatkert. Rendőrségi jelentések szerint a cseh autópályák teljes hosszukban mindenütt járhatóak.

Magyarországon a tűzoltók hétfőn kora délutánig 150 riasztást kaptak a viharral összefüggésben. A legtöbb hívást Zala és Somogy megyében érkezett.

A Budapest Airporton is alaposan megdolgoztatta a pilótákat Ciara, a viharciklon, amelynek ugyan csak a széle érte el a repülőtér térségét, mégis 30-40 csomós széllökéseket okozott. Ami viszont még nehezebbé tette a járatok személyzetének dolgát, az a keresztirányú, futópályára közel merőleges szélirány – írta a repülőtér üzemeltetője Facebook-oldalán egy látványos landolásról közzétéve a fenti videót.

Tizenegy járatpárt kellett törölni hétfőn Budapesten az Európa-szerte viharos időjárás miatt, azonban a járattörléseket nem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében tapasztalható időjárás, hanem a célállomás repülőterének időjárása indokolta.

Jelenleg a budapesti repülőtér forgalma és a járatok kiszolgálása zökkenőmentes – közölte Valentínyi Katalin, a Budapest Airport Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

A Budapest Airport már délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy a Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló Ciara viharciklon miatt járattörlések és fennakadások várhatók a menetrendben. Törölt járat esetén az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.