Az átszálló légi utasok megsarcolására készül Hollandia

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 26. 18:38

Az átszálló légi utasok adófizetési mentességének eltörlését tervezi a holland kormány.

Elképzelhető, hogy a Hollandiában átszálló légi utasoknak a kiadásaik jelentős emelkedésével kell szembenézniük a jövő évtől. A holland kormány ugyanis a tranzitutasok megadóztatását tervezi.

A légi utasoknak jelenleg is kell légi adót fizetniük Hollandiában, de csak abban az esetben, ha valamelyik holland repülőtéren kezdik meg az utazásukat, az átszálló utasok mentesülnek az adó megfizetése alól. Ezen akar változtatni a kormány, és a parlamenti képviselőház tagjainak többsége néhány nappal ezelőtt támogatta is az erről szóló indítványt.

Ezzel az ágazati képviselők szerint Hollandia lenne az első ország Európában, amelyik megadóztatja az átszálló utasokat. Az ebből származó több mint 200 millió eurós bevételt a háztartások energiaadójának csökkentésére fordítanák – értesült a Travelnews.

A mentesség eltörlése esetén az Amszterdamon keresztül repülő utasoknak több mint 50 euróval többet kell majd fizetniük egy oda-vissza útra szóló jegyért. A változás érzékenyen érintheti azokat a légitársaságokat – többek között a KLM-et és az Air France-ot –, amelyek amszterdami átszállással kínálnak járatokat.

Egy javaslat szerint a jövőben az átszálló légi utasoknak is kellene légi adót fizetniük Hollandiában

Fotó: 123rf.com

A légi adót egyébként 2023-ra emelte meg drasztikusan – 7,95 euróról 26,93 euróra – a holland kormány.

Az átszálló utasok aránya meglepően magas, mintegy 40 százalék az amszterdami Schiphol repülőtéren, Európa egyik legfontosabb légiközlekedési csomópontjában. Az utasok száma több mint 52 millió volt tavaly, ez az idei évben akár 64 millióra is felmehet.