Átutazáskor is nyilatkozni kell a 10 ezer eurót meghaladó készpénzről

Forrás: MTI

 2017. május 04. 16:48

Nyilatkozattételi kötelezettség vonatkozik a 10 ezer eurót (mintegy 3,1 millió forint) meghaladó készpénzösszegekre az unió tagállamainak területén található repülőterek nemzetközi tranzitterületein – ismertette döntését az Európai Unió Bírósága.

A luxembourgi székhelyű bíróság indoklásában arra emlékeztetett, hogy az Európai Unióba belépő vagy az azt elhagyó utasokra nyilatkozattételi kötelezettség vonatkozik a maguknál tartott, 10 ezer eurót meghaladó összegű készpénzre vonatkozóan.

Mint írták, a tagállamok repülőterei az unió területének részét képezik, a rendelet pedig nem zárja ki a nyilatkozattételi kötelezettség alkalmazását a repülőterek nemzetközi tranzitterületein. Ennek értelmében valamely nem uniós államból – az unió területén található repülőtéren való átutazással – valamely másik nem uniós államba átutazó személyre is vonatkozik a nyilatkozattételi kötelezettség.


Fotó: Pixabay

Ebből következik, hogy minden olyan utast – aki valamely tagállam területén lévő repülőtéren kiszáll egy nem uniós államból érkező repülőről, és a repülőtér nemzetközi tranzitterületén marad egy másik nem uniós államba tartó járatra történő felszállásig – úgy kell tekinteni, mint aki belépett az unióba és ez esetben nyilatkozattételi kötelezettség hatálya alá tartozik.

Kapcsolódó cikkek

Repülés a BREXIT után

2017. március 29.