Átvette első első Airbus A320neo repülőgépét a Lufthansa

Forrás: turizmus.com

 2016. február 13. 12:30

A Lufthansa ünnepélyes keretek között vette át az Airbustól és a Pratt & Whitney hajtóműgyártól a világ első Airbus A320neo utasszállítóját.

Carsten Spohr, a Lufthansa Csoport elnök-vezérigazgatója, Fabrice Brégier, az Airbus elnök-vezérigazgatója, és Robert Leduc, a Pratt & Whitney elnöke, több mint 700 vendéget és újságírót hívott meg a Hamburg- Finkenwerderben megrendezett átadóünnepségre. Az átadást követően bemutatták a nyilvánosságnak az új típusú utasszállító első két példányát. A D-AINA kóddal regisztrált, első A320neo már január óta közlekedik a Lufthansa menetrend szerinti járatain, és hamarosan a második „neo" is üzembe áll a Lufthansa Airbus flottájában. A kezdeti tapasztalatok szerint a gép a gyakorlatban kissé még túl is teljesíti a várt 15%-os üzemanyag-megtakarítást. A jóval csendesebb hajtóművek fokozzák az utasok kényelmét a fedélzeten, és a zajkibocsátás csökkentésével a repterek környékén lakók életminőségét is javítják.

 

A rövid és közepes távolságú járatok legcsendesebb és leggazdaságosabb üzemanyag-felhasználású hajtóműveinek kifejlesztése újabb bizonyíték a repülőgépipar sikeres európai szintű együttműködésére. „Európa a repülés történetének kezdete óta élen jár az ágazatban" – hangsúlyozta Carsten Spohr. „A Lufthansa és az Airbus 40 év kölcsönös bizalomra épülő, termékeny partnerkapcsolatot tudhat maga mögött. Számos fejlesztést hajtottunk végre közösen, sok innovációval léptünk piacra, és együttműködésünkkel hozzájárultunk az európai repülőgépipar sikeréhez. Az olyan új, hatékony repülőgépekkel, mint az A320neo és az A350 XWB új mércét állítottunk az utaskényelem terén, mérsékeltük a környezetterhelést, és nem utolsósorban a repülőterek környékén élők életére gyakorolt negatív hatást."

 

A Lufthansa 1976. február 9-én vette át az első Airbus A300 repülőgépet Hamburg-Finkenwerderben. A Lufthansa Csoport légitársaságai 582 Airbus utasszállítót rendeltek az azóta eltelt 40 évben. Jelenleg a Lufthansa az Airbus legnagyobb ügyfele, amelynek flottájában az európai gyártó 392 gépe működik: azon belül 284 az A320, és 14 az A380 családból.

A Lufthansa Csoport összesen 116 darabot rendelt az A320neo és A321neo modellekből, amelyek szállítása a következő néhány évben várható. Ebből 60 repülőgépet szerelnek fel a Pratt & Whitney új PW1100G-JM hajtóművével. A különleges 3:1 áttétel-váltó rendszer garantálja a 2,06 méteres keresztmetszetű ventilátorok és a hajtóműben működő turbina optimális sebességét. Az új hajtóművek és a továbbfejlesztett aerodinamikai jellemzők lehetővé teszik a károsanyag- és zajkibocsátás jelentős csökkentését. Az új A320neo 85 decibeles zajkibocsátása kb. fele a jelenlegi flottában működő hasonló repülőgépekének. Ráadásul az új gép üzemanyag-hatékonysága is legalább 15 százalékkal meghaladja a korábbi A320 verzióét. Ez a hatékonyságbeli előny egy ülésre vetítve már eléri a 20%-ot, mivel a kabin jobb helykihasználtságának köszönhetően nagyobb hely jut a gépen az üzleti osztály számára, ami két további üléssor kialakítását teszi lehetővé a fedélzeten.

 

Az első A320neo bevezetésére időzítve a Lufthansa Technik már készen állt az új repülőgép-típus és rendszerei karbantartására. A Lufthansa Technik már az előkészítő szakaszban megteremtette az 320neo teljes műszaki támogatásának műszaki, operatív és személyzeti hátterét. Az első lépésben a frankfurti szervizközpont munkatársai oktatáson vettek részt Hamburgban és Münchenben, és megkapták a szükséges dokumentációt. A Lufthansa Technik oktatási leányvállalata pedig megszerezte a Szövetségi Légügyi Hatóság tanúsítását. A Lufthansa Technik kizárólagos alkatrész-szállítási szerződései jelenleg a világon használt A320 utasszállítók mintegy harmadát lefedik.