Augusztusban is nőtt a legnagyobb európai légitársaságok utasszáma

Forrás: MTI

 2014. szeptember 17. 17:17

Augusztusban is nőtt Európa legnagyobb hagyományos és diszkont légitársaságainak utasszáma tavaly augusztushoz képest, a legnagyobb mértékben a Norwegian Air Shuttle növekedett - derül ki a légitársaságok honlapján lévő utasforgalomi statisztikákból.

A hagyományos, full service légitársaságok közül a német Lufthansa-csoport (Lufthansa, Swiss, Austrian, Germanwings) 10,4 millió utast szállított, amely 4 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet, az utaskilométerben mért teljesítmény 5,1 százalékkal nőtt, a kapacitások pedig szintén 4 százalékkal emlekedtek, így a járatok töltöttségi mutatója 1 százalékponttal 86,4 százalékra emelkedett. A január-augusztus időszakban a Lufthansa 70,8 millió utast regisztrált, 1,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

 

A British Airways, az Iberia és a diszkont Vueling tulajdonosa, az International Airlines Group (IAG) 10,6 százalékkal 8,1 millióra növelte utasai számát és 8,7 százalékkal több utaskilométert értékesített. A kapacitásokat 9,5 százalékkal növelték, a járatik töltöttségi mutatója 0,6 százalékponttal 85,3 százalékra csökkent. Augusztus 31-ig az IAG cégei 51,4 millió utast szállítottak, 8,3 százalékkal többet, mint tavaly január és augusztus között.

A francia-holland Air France-KLM tudta a legkisebb mértékben, 2,1 százalékkal növelni utasforgalmát, és kapacitásuk is csak 1,8 százalékkal bővült, így a járatok átlagosan 87,9 százalékos (+ 1,1 százalékpont) töltöttséggel üzemeltek. A cégen belül kiemelkedő volt a Transavia 11 százalékos utasforgalom-bővülése. Január és augusztus között 52,6 millió utast szállítottak, 1,9 százalékkal többet a tavaly január-augusztusinál.

Mintegy 20 százalékkal a legnagyobb bővülést érte el a diszkont Norwegian Air Shuttle. A hosszú távú járatokat is üzemeltető légitársaság 2,3 millió utast szállított a nyolcadik hónapban, az utaskilométerben mért teljesítmény pedig 44 százalékot javult tavaly augusztushoz képest. A kapacitásokat 37 százalékkal növelték, a töltöttségi mutató 4,4 százalékpontot javulva 83,6 százalékon állt.
Négy százalékot javított utasforgalmi adatain a Ryanair, amely 9,4 millió utast szállított járatain szemben a 2013 augusztusi 9 millióval, és 4 százalékponttal javították a gépek kihasználtságát: a gépek átlagosan 93 százalékos töltöttséggel repültek.
Az angol easyJet augusztusban 6,6 millió utast fuvarozott, 8,4 százalékkal többet 2013 augusztusház képest, a cég narancssárga-fehér Airbusai 94,2 százalékos ülőhely-kihasználással közlekedtek szemben a tavaly augusztusi 92,8 százalékkal.