Augusztustól tíz vonalon vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek

Forrás: MTI

 2023. július 28. 18:11

A MÁV-Volán csoport augusztus 1-jétől - további intézkedésig - tíz regionális vasútvonalon, vonalszakaszon vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait az Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelése alapján - közölte a MÁV-Volán csoport.

A közleményben kiemelték, az érintett mellékvonalakon a korszerű, légkondicionált autóbuszokkal kiszámíthatóbbá, a korábbinál kényelmesebbé válik az utazás.

Hangsúlyozták, a vonatokat helyettesítő autóbuszok lehetőség szerint érintik a vasútállomásokat, vagy a közeli Volánbusz megállóhelyeken állnak meg.

A több évtizedes Studenka Vagonkák feladatát vadonatúj autóbuszok veszik át a bezárt mellékvonalakon

Fotó: MÁV-START

Az autóbuszmegállók - néhány kivétellel - a vasúti megállóhelyekhez viszonyítva a lakott területekhez közelebb, vagy a falvak központjában helyezkednek el. Egyes településeken több megállója lesz az autóbuszoknak a vonatokhoz képest.

Kifejtették, az érintett mellékvonalakon forgalomba álló korszerű, légkondicionált autóbuszok az utasoknak kiszámítható és a korábbinál kényelmesebb eljutást tesznek lehetővé.

A Volánbusz a tíz vonal kiszolgálásához a korszerű és környezetkímélő Credobus Econell 12 típusú, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott szóló autóbuszait állítja be.

Ezek a legújabb beszerzésű autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek.

A közleményben ismertetik, hogy az autóbuszokon a vasúti díjszabás és kedvezményrendszer érvényes, vármegye- és országbérletekkel is igénybe vehetők. Felhívják a figyelmet, hogy a buszokon nem válthatók meg a menetjegyek, azokra csak előzetesen megvásárolt vasúti jeggyel, bérlettel lehet felszállni.

Hozzáfűzik: a jegyeket legkényelmesebben online, a MÁV applikációval vagy az ELVIRA menetrendi tervező segítségével tudják megvenni az utazók. A buszokon nem szállíthatók kerékpárok.

A közleményben arra hívják fel az utasok figyelmét, hogy utazás előtt tájékozódjanak a járatok indulási idejéről és helyéről. A közutak vonalvezetése miatt ugyanis az autóbuszos menetidők eltérhetnek a megszokottól, ez az indulási és az érkezési időt is befolyásolja.

A menetidő legtöbb esetben csak néhány perccel tér el, de a komlói és a tiszaújvárosi vonal esetében 15-25 perccel hosszabb, míg az ipolytarnóci vonalon 10 perccel rövidebb utazási idővel kell számolni.

A menetrendek kialakításakor ugyanakkor elsődleges volt a fővonali vasúti csatlakozások megtartása - emelték ki.

Az autóbuszos vonathelyettesítő járatok közlekedtetését a jármű- és személyzethiány indokolja, amelyeknek enyhítésére a MÁV-Volán csoport folyamatosan toborozza a munkatársakat - ismerteti a társaság.

A regionális közlekedésben jelentkező járműhiányt az augusztus elsejétől - további intézkedésig - bevezetett közlekedésimód-váltás rövid távon képes valamelyest enyhíteni. Ugyanakkor hosszú távon a MÁV-Volán csoport által kidolgozott járműstratégiában foglaltak megvalósítására van szükséges ahhoz, hogy Magyarország közösségi közlekedése biztosan és versenyképes minőségben kiszolgálható legyen - írják a közleményben.

A közleményben kitértek arra, hogy az érintett regionális vonalakon az Építési és Közlekedési Minisztérium - a közlekedési társasággal közösen - monitorozza az utasforgalom alakulását, hogy szükség esetén módosításokat hajtson végre a szolgáltatás lebonyolításában.

A megváltozó közlekedési rendek, menetrendek már elérhetők a MÁV és a Volánbusz honlapján, továbbá az elektronikus értékesítési és utastájékoztató felületeken (MÁV app, ELVIRA).

Az érintett mellékvonalak:

  • 89 sz. (Miskolc-Tiszai―) Nyékládháza―Tiszaújváros,
  • 114 sz. (Mátészalka―) Kocsord alsó―Csenger,
  • 121 sz. Újszeged―Mezőhegyes,
  • 125 sz. Mezőhegyes―Battonya,
  • 38 sz. Somogyszob―Nagyatád,
  • 47 sz. (Dombóvár―) Godisa―Komló,
  • 78 sz. Balassagyarmat―Ipolytarnóc,
  • 98 sz. Abaújszántó―Hidasnémeti,
  • 103 sz. Karcag―Tiszafüred,
  • 146 sz. Lakitelek―Kunszentmárton (―Szentes).