Austrian Airlines: újabb megszorítások

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 12. 10:03

A kedvezőtlen üzleti környezet miatt további leépítésekre kényszerül az osztrák légitársaság.

„Az újabb és újabb vírusvariánsok okozta utazási korlátozások, az üzleti utak iránti csökkenő kereslet egyaránt akadályozzák, hogy a légiközlekedési ágazat magára találhasson" - nyilatkozta Alexis von Hoensbroech, a Lufthansa csoporthoz tartózó, osztrák AUA légitársaság vezérigazgatója.

A kedvezőtlen üzleti környezet miatt a válság előtti létszámhoz képet 1350 fős leépítésre kényszerült a társaság, ebből természetes fluktuációval már 850 munkatársa távozott a nemzeti légitársaság kötelékéből, amelynek teljes létszáma a válság előtt még közel 7000 fő volt - írja blogján Kovács Balázs turisztikai szakértő.

A korábbi 80, jelenleg 60 repülőgépből álló flottát a következő években tovább csökkentik. Az elmúlt évben az AUA három hónap üzemszünetre kényszerült.

AUA: létszámleépítés és flottakarcsúsítás

Fotó: 123rf.com

Utasforgalma a 2019-es 14,6 millió főről 3,1 millió utas-számra zuhant. A vállalkozás üzemi vesztesége 2020-ban meghaladta a 319 millió eurót, az idei első félévben pedig már átlépte 200 millió eurós veszteségküszöböt.

Az AUA megmentésére eddig 600 millió eurót fordítottak. Ebből 150 millió eurós likviditást a Lufthansa anyacég biztosított, 150 millió eurót az osztrák költségvetés katasztrófaalapjából csoportosították át, vissza nem térítendő segélyként. További 300 millió eurót az osztrák állam kezességvállalása mellett bankhitel biztosít. A tervezett létszámleépítés hírére felerősödtek a mentőcsomagot bíráló kritikák.

További részletek ITT.