Ausztria 18 országból nem fogad repülőket csütörtöktől

Forrás: MTI

 2020. július 14. 18:49

A koronavírus-járvány miatt tizennyolcra bővül azoknak az országoknak a listája, ahonnan nem lehet repülőgéppel Ausztriába utazni – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter.

A nyugat-balkáni országokból érkező járatok nem szállhatnak majd le Ausztriában. Nem kapnak leszállási engedélyt a Bulgáriából, Romániából, Moldovából és Egyiptomból érkező járatok sem. A tervek szerint legalább július végéig szünetel a repülőgép-közlekedés Belgrád, Szkopje, Szarajevó, illetve Tirana irányából. Továbbra sem közlekedhetnek járatok a listán szereplő Nagy-Britanniából, Svédországból, Portugáliából, Ukrajnából, Oroszországból, Fehéroroszországból, Kínából és Iránból – tájékoztatott az egészségügyi miniszter.

Rudolf Anschober ugyanakkor arról is beszámolt, hogy július 16-tól Ausztria ismét fogad közvetlen járatokat az olaszországi Lombardiából, így Milánóból is.

A tárcavezető azzal indokolta a szigorításokat, hogy "nem vállalják a kockázatot". Emlékeztetett arra, hogy a nyugat-balkáni országokból közúton érkezők csak negatív koronavírusteszttel léphetnek be Ausztriába, vagy vállalniuk kell a két hét karanténkötelezettséget.

Ausztria "nem vállal kockázatot"

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt 24 órában 73 új fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában. Jelenleg 1239 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, közülük legtöbben Felső-Ausztriában (539), Bécsben (405), Alsó-Ausztriában (85) és Stájerországban (80) élnek. Kevésbé fertőzött Salzburg tartomány (47), Tirol (43), Karintia (18), Burgenland (17) és Vorarlberg (5).

Salzburg városában két rendőrőrsöt átmenetileg bezártak, mivel három rendőr koronavírustesztje pozitív lett. Salzburgban több gócpont is kialakult; a közelmúltban a Rotary Club rendezvényén, majd két idősotthonban is többen megfertőződtek.

Az alsó-ausztriai Mödlingben három étterem vezetője döntött úgy, hogy átmenetileg bezárják a vendéglátóhelyeket; nemrég ugyanis mindhárom helyen megfordult egy koronavírussal fertőzött vendég, ezért 17 pincérnek, illetve vendégnek karanténba kell vonulnia.