Ausztria alpesi tartományai kiállnak a síszezon nyitása mellett

Forrás: MTI

 2020. december 01. 14:17

Ausztria nyugati tartományai aggódnak az idei síszezonért. Az osztrák sífelvonók üzemeltetői kedden segélykiáltással fordultak az alpesi országok kormányaihoz, valamint az Európai Bizottsághoz az ellenük folytatott, általuk tisztességtelennek tartott kampány miatt.

Tirolban, Vorarlbergben és Salzburgban tartanak a kormány szerdai, az idei síszezont érintő bejelentésétől, mely aggodalmaik szerint megpecsételheti a sípályákkal kapcsolatos nyitási terveiket. A pályák jelenleg még zárva tartanak, de az illetékes tartományi hatóságok reménykednek a mielőbbi nyitásban.

Szakmai képviseletük egyúttal online petíciót nyújtott be az osztrák gazdasági kamarához, melyben méltányos bánásmódot kér, és kiáll a nyitás mellett.

„Az ellenség neve: Covid-19 és nem az európai Alpok közkedvelt sportja. A téli turizmus és a sípályák nem lehetnek a hangulatkeltő víruspolitika áldozatai” – áll a nyilatkozatban, amely a szigorú óvintézkedések betartása melletti nyitás mellett emelt szót.

Az osztrák tartományok úgy vélik, a jelen vírushelyzetre kidolgozott „téli kódexkönyv” garancia a biztonságos síszezonra

Fotó: 123rf.com

Christian Gantner, Vorarlberg idegenforgalmi tartományi tanácsosa is a karácsony előtti nyitást szorgalmazza. Úgy véli, a jelen vírushelyzetre kidolgozott „téli kódexkönyv” – mely az országosnál szigorúbb előírásokat tartalmaz – garancia a biztonságos síszezon lebonyolítására.

Emlékeztetett, hogy a sípályák esti zárása utáni összejövetelek amúgy sem engedélyezettek idén, és a síelés eleve szabadtéri egyéni sport. Hozzátette, hogy pozitív döntést vár az ügyben.