Drámai mértékű a gleccserolvadás, a szakemberek megkongatták a vészharangot

Forrás: turizmus.com

 2024. április 11. 15:18

Soha nem látott léptékben olvad és fogyatkozik az Ausztria egyik jelképének számító Pasterze-gleccser.

A 150 éves múltra visszatekintő osztrák Alpokegyesület (Alpenverein) önkéntes gleccsermérői még soha nem mérték ilyen nagyságú visszahúzódást a Pasterze-gleccserénél, mint ami a legfrissebb jelentésükből kiderül.

A legnagyobb kiterjedésű osztrák gleccser összesen 203,5 méterrel rövidült meg az előző évi gleccserjelentéshez képest, ami a Pasterze esetében sajnos negatív rekordértéknek számít. A Pasterze gleccsernyelve egy év alatt 14,03 millió m³ jeget veszített el, ami egy 241 méteres élű kockának felel meg. (Az egy akkora kocka, amelynek minden képzeletbeli éle a magyar Parlament 2,5-szerese.)

Az Alpokegyesület aktuális gleccserjelentése szerint Ausztriában nincs olyan gleccser, amely rendelkezne olyan tápláló területtel, amely képes lenne fenntartani a meglévő jégtömeget.

Drámai léptékben fogyatkozik az Ausztria egyik jelképének számító Pasterze-gleccser

Fotó: 123rf.com

„Az osztrák gleccserek csak a múltban felhalmozott jégtartalékok miatt léteznek” – írja aktuális közleményében az egyesület.

Az aktuális helyzetjelentést az Alpokegyesület gleccsermérő szolgálatának vezetői szerint utolsó figyelmeztetésként kell értelmezni a klímapolitika szempontjából.

Az ausztriai Alpokegyesület gleccsermérő szolgálata már 133 éve figyeli az osztrák gleccsereket és pontosan rögzíti hosszváltozásaikat.

Néhány gleccseren továbbá méréseket végeznek a folyási sebességek és a felszínmagasság változásának tekintetében, amelyek szintén aggasztó méretcsökkenést mutatnak.

Az Alpokegyesület archívumából származó gleccserjelentések és fotódokumentációk egyedülálló képet adnak a keleti-Alpok gleccsereinek fejlődéséről, valamint tudományos és nemzetközi jelentőséggel is bírnak – olvasható a GD Consulting blogján.