Ausztriában ezentúl el is kobozhatják az autót gyorshajtás esetén

Forrás: turizmus.com

 2024. március 04. 11:34

Március 1-jétől szigorodtak a közúti közlekedési szabályok Ausztriában, gyorshajtás esetén akár el is kobozhatják, majd el is árverezhetik az autót.

Aki szereti padlóig nyomni a gázpedált, az legyen óvatos, ha Ausztriában közlekedik: szomszédunkban ugyanis még a korábbinál is szigorúbb büntetés jár a gyorshajtásért márciustól. Nemcsak súlyos bírságra lehet számítani a megengedett sebesség túllépése esetén, hanem arra is, hogy elveszítjük az autónkat.

Egy, még tavaly nyáron elfogadott jogszabály-módosítás értelmében – bírság kiszabásán felül – elkobozhatják a járművet, ha vezetője lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül több mint 70 km/h-val túllépte a megengedett sebességhatárt. A járási közigazgatási hatóság ezután két héten belül dönt a jármű sorsáról. Akit többször is gyorshajtáson kapnak, vagy lakott területen akár egyszer is több mint 80 km/h-val, azon kívül több mint 90 km/h-val átlépi a sebességhatárt, azt kockáztatja, hogy az autóját végleg elveszik és elárverezik.

A gyorshajtók jogosítványát már tavaly október óta elvehetik a helyszínen.

Az elárverezett autók esetében a bevétel 70 százaléka a közlekedésbiztonsági alapba kerül, a fennmaradó összeget pedig a helyi hatóság kapja meg.

A harmadik személy tulajdonában álló járművet véglegesen nem kobozhatják, ill. árverezhetik el. Ez vonatkozik a lízingelt és a bérautókra is. Ezekben az esetekben azonban a jármű papírjaiba az érintett személyre vonatkozóan bejegyzik a járművezetéstől való, élethosszig tartó eltiltást.

Márciustól szigorúbb szabályok vonatkoznak az autósokra Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Az osztrák közlekedési minisztérium arra számít, hogy 2024-ben 400-500 esetben kell majd alkalmazni az új szabályokat.

A járművek elkobzására több másik országban, így például Olaszországban és Svájcban is lehetőség van – írja az autorevue.at.

Ausztria 2021-ben szigorította meg jelentősen a gyorshajtókkal szembeni intézkedéseket. Azóta 5000 euróig terjedő bírság jár a gyorshajtásért, szemben a korábbi legfeljebb 2180 euróval.

A minimális összegeket is megduplázták: aki több mint 30 km/h-val lépi túl a sebességhatárt, annak legalább 150 eurót kell fizetnie. Aki lakott területen belül több mint 40 km/h-val, azon kívül több mint 50 km/h-val hajt gyorsabban, az minimum 300 euróval lehet szegényebb, ha elkapják.