Ausztria hazahívja Horvátországban tartózkodó polgárait

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 14. 16:19

A romló járványügyi helyzet miatt az osztrák kormány azonnali hazatérésre szólította fel a Horvátországban tartózkodó állampolgárait.

A folyamatosan romló horvátországi és ausztriai járványügyi helyzet miatt az osztrák szövetségi külügyminisztérium augusztus 14-én azonnali hazatérésre szólította fel a Horvátországban tartózkodó osztrák állampolgárokat, illetve az ausztriai lakhellyel rendelkezőket – írja blogján Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő.

Jövő hétfőtől, vagyis augusztus 17-től ugyanis Ausztria utazásra nem javasolt országcsoportba sorolja át Horvátországot, ahonnan már csak negatív koronavírusteszt birtokában lehet beutazni Ausztriába, vagy kéthetes karantént kell vállalni.A karantén 48 órán belüli, önköltségi alapon elvégzett teszttel kiváltható.

Hiába voltak az óvintézkedések, az utóbbi napokban egyre gyorsabban terjed a vírus a tengerparton

Fotó: 123rf.com

Ausztriába is egyre feszültebb a járványügyi helyzet, s az augusztus 14-ei pénteki nap újabb fordulópont a járványügyi védekezés krónikájában. Tavasz óta először szökött az ausztriai fertőzések száma 24 óra alatt újra kétszáz fölé (+245 fő).

Változás figyelhető meg az ausztriai koronafertőzöttek átlagéletkora tekintetében is: augusztus első felében legjellemzőbben a 15 és 24 év közötti korosztály betegedett meg, ami a fiatalok elővigyázatlanságára vezethető vissza az osztrák hatóságok szerint.

Rudolf Anschober szövetségi egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint mindez aggasztó, így a kormány hamarosan újabb intézkedéseket lesz kénytelen hozni.

Az egészségügyi intézet (AGES)  legfrissebb klaszteranalízisének kiértékelése folyamatban van, eredménye hétvégére várható. Augusztus 14-én egyébként átlépte az egymilliót az Ausztriában az elvégzett COVID-19 tesztek száma.