Az optimizmus jegyében zajlott az ÖRV kongresszusa Innsbruckban

Forrás: turizmus.com

 2024. április 29. 14:47

Április 25–26. között Innsbruckban tartotta tavaszi közgyűlését, illetve az azt követő kongresszusát Ausztria meghatározó utazásszervezőit, utazási irodáit és vezető turisztikai vállalkozásait tömörítő Osztrák Utazási Szövetség (ÖRV).

Az „optimistán döntéseket hozni” mottó mentén zajló tanácskozás tucatnyi előadásának mindegyikét valamilyen formában áthatotta a fenntarthatóság és az iparági transzformáció komplex kérdésköre. A kongresszus szervezői a környezetbarát utazási mód ösztönzésével is a rendezvény ökológiai lábnyomát kívánták csökkenteni, ugyanis a kétnapos tiroli esemény részvételi díja eleve magában foglalta az ÖBB vonatjegy oda-vissza útra szóló árát is – számol be róla Kovács Balázs turisztikai szakember a blogján.

A kongresszus első napján Innsbruck város házigazdájaként Barbara Plattner, a turisztikai hivatal vezetője, illetve Eva Buzzi, az ÖRV elnöke köszöntőikben elmondták, hogy Innsbruck a környezettudatos mobilitási megoldások zászlóvivőjeként minden egyes vendégnek – aki a régió szálláshelyein legalább 2 éjszakát eltölt –, ingyenesen biztosítja a városkártyát, amely az egész város és a környező régió településein teljes körű közösségi közlekedést nyújt.

Az Innsbruckban megrendezett kongresszus fókuszában a fenntarthatóság és az iparági transzformáció komplex kérdésköre állt

Fotó: 123rf.com

A „Welcome Card” városkártyához számos egyéb turisztikai és kulturális kedvezménycsomag is igénybe vehető, amely jelentős többletértéket kínál a tiroli régióba látogatónak.

Az ÖRV-kongresszus első napján jelen volt és felszólalt Susanne Kraus-Winkler turisztikai államtitkár, aki kiemelte, hogy „soha nem látott változások” korát éljük, amely „kíméletlen transzformációra” készíti a turisztikai szektor minden szereplőjét, így az utaztatási szektort is.

A „veszélyek korában” a félelem és a bizonytalanság az utazási szokásainkra is kihat: a „biztonságos világ”, amelyben otthonosan mozoghatunk, az elmúlt években, hónapokban nemhogy nagyobb, hanem sajnos egyre kisebb lett. A transzformáció kihívásainak a „polikrízis” idején a „komplex és professzionális” szolgáltatások nyújtásával, speciális kínálat megteremtésével tudnak leginkább megfelelni a szolgálatok – hangsúlyozta az államtitkár.

„Ausztria turizmusa számára nincs mennyiségi növekedéskényszer”, a jövőben stratégiánkat a szolgáltatások minőségének, és a hozzáadott érték növelésére kell fókuszálni.

Ennek érdekében átfogó, turizmus elfogadottsági index készül, amely a helyben élők életminőségének alakulást és a látogatóforgalom intenzitást is egyaránt képes konzekvensen modellezni.

Ezenkívül több alapkutatásra és a fenntarthatósági elvek transzparens garantálására van szükség – ismertette az kormányzati terveket Susanne Kraus-Winkler. Ezt követően Franz Fischler, Ausztria korábbi mezőgazdasági minisztere, volt EU-biztos „key note” előadásban a komplex világban való helytállási képesség fejlesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet.

A komplex kihívásokat csak összetett módon kialakított válaszokkal lehet kezelni, ellenkező estben Európa tovább veszít geopolitikai- és gazdasági jelentéséből. Európa „túlzottan elkényelmesedett a jólétben”, a mostani kihívásokat a felébredéshez való esélyként kell kezelni, jó és optimista döntésekkel most még van lehetőség változtatni – üzente a kongresszus résztvevőpinek Franz Fischler.

A kongresszus második napjának kiemelt előadása volt Thomas Ellerbek, a TUI utazási konszern fenntarthatósági igazgatójának (CSO), a Német Utazási Szövetség (DRV) elnökségi tagjának a prezentációja. Érvelése szerint az optimálisan szervezett turizmus az „overtourism” jelenség megoldása és nem okozója.

Statisztikai adatokkal érvelt amellett, hogy ahol jól és optimálisan működik a turizmus-gazdaság, ott a helyben élők életminősége mellett a társadalmi kohézió is javul.

A kétnapos tiroli tanácskozás végén bejelentették, hogy az egyesület formában működő ÖRV idei őszi kongresszusára a portugáliai Portóban kerül sor október 22–26. között.