Ingyenes közlekedést kapnak 18. születésnapjukra az osztrák fiatalok

Forrás: turizmus.com

 2023. október 21. 12:25

Ausztriában 2024-től országosan használható éves közlekedési bérletet, ún. klímajegyet igényelhetnek a 18. életévüket betöltött fiatalok.

A jövő évi költségvetésben rögzített intézkedés célja, hogy új rétegeket nyerjen meg a közösségi közlekedés számára. A fiatalok a 18. születésnapjuktól számított három éven belül igényelhetik az ingyenes bérletet. A költségvetésben évi 120 millió eurót biztosítottak erre a célra – írja a vienna.at.

Az intézkedés további részletei még kidolgozásra várnak, a megvalósításra a tervek szerint jövőre kerül sor. Leonore Gewessler klímaminiszter így nyilatkozott: „Az ingyenes klímajeggyel egy kis darab szabadságot ajándékozunk a fiataloknak. Ez egy olyan életszakaszukban történik, amikor számos döntést meg kell hozniuk, és a közlekedési szokásaik is formálódnak.” A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a közösségi közlekedési eszközök használatának mindenki számára kényelmesnek és elérhetőnek kell lennie.

A szinte az összes közösségi közlekedési eszközre érvényes, éves klímajeggyel napi három euróért – évente összesen 1095 euróért – lehet egész Ausztriában utazni. A 25 év alattiak és a 65 év felettiek még ennél is olcsóbban, 821 euróért vásárolhatják meg a bérletet. Jelenleg 262 700 személy rendelkezik klímajeggyel Ausztriában, ezek mintegy 54 százaléka a felnőtteknek, 33 százaléka a fiataloknak, 12 százaléka az időseknek szóló változat. Regionális klímajegyek is kaphatóak. A minisztérium szerint Ausztriában minden hetedik ember klímajeggyel utazik (regionálisan vagy országosan).

2024-től egy évre szóló, ingyenes közlekedési bérletet igényelhetnek a 18 éves fiatalok Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Az Ausztriai Közlekedési Klub (VCÖ) szociális és ökológiai szempontból üdvözölte a lépést, ami képviselőjük szerint erős ösztönzés a fiatalok számára, hogy a környezetkímélőbb és biztonságosabb közösségi közlekedést válasszák az autó és a motorkerékpár helyett.

Az ingyenes klímajegyet a Szövetségi Ifjúsági Képviselet (BJV) is „örvendetes első lépésnek” tartja, azonban a közösségi közlekedés további kiépítésére szólította fel az illetékeseket, hangsúlyozva, hogy gyakran éppen vidéken nincs alternatívája az autónak.

Kevésbé lelkesnek mutatkozott Ausztria Szociáldemokrata Pártjának Fiatal Generáció elnevezésű szervezete, amely „szimbólumokkal való politizálás és PR-gegek helyett a fiatalok valódi tehermentesítésére” szólított fel. Szerintük a kormány az ingyenes bérlettel a leszűkített megújulóhő-csomagról vonja el a figyelmet. Követelésük értelmében a kormánynak 25 éves korig ingyenessé kellene tennie a klímajegyet, hogy ezzel járuljon hozzá a fiatalok fenntarthatóbb és régiókon átívelő mobilitásához.