Elharapóztak a magánrepülőgépes utazások Ausztriában, betiltaná őket a Greenpeace

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 08. 14:31

A francia Riviéra, illetve a nizzai repülőtér volt az osztrák lajstromszámú magánrepülők legtöbbet repült úti célja augusztusban – derül ki a Greenpeace friss jelentéséből, amelyben felmérték az osztrák privát jetek mozgását.

Nizzában a nyár utolsó hónapjában 297 osztrák felségjelű fel- és leszállást regisztráltak, ezt követi Bécs (200 fel- és leszállás) és Salzburg (176 fel- és leszállás) – ismerteti a Geenpeace jelentéséből kiolvasható adatokat a GD Consulting szakmai blogja.

Az augusztusi repülési adatok elemzésével egy időben a Greenpeace bemutatta új „privatjet-tracker" alkalmazását, amely nemcsak a gépek útvonalának valós idejű követését teszi lehetővé, hanem az üzemanyag-fogyasztásról és a károsanyag-kibocsátásról is tájékoztatást ad. Ezáltal látható, hogy a magángépek fajlagosan 50 szer több szén-dioxid-kibocsátást okoznak, mintha ugyanazt az útszakaszt vonattal tették volna meg utasaik. A magánrepülőgép-nyomkövető és a frissen bemutatott augusztusi adatelemzés alapja az OpenSky Networks adatbázisa, amelyet az osztrák légiközlekedési hatóság adataival kapcsoltak össze.

 

52-szer a Föld körül

A civil szervezet jelentése szerint jelenleg 227 magánrepülőgép működik Ausztriában. Az első becslések szerint az osztrák magánrepülőgépek augusztusban mintegy kétmillió kilométert tettek meg. Ez akkora szám, mintha valaki 52-szer körberepülte volna a Földet, miközben 10 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást okoztak.

Magángép helyett vonatra szoktatná a Greenpeace a szupergazdagokat

Fotó: 123rf.com

A civil szervezet a fentiek ismeretében felszólította Leonore Gewesslert, Ausztria közlekedési- és klímaügyi miniszterét, hogy szorgalmazza a magánrepülőgépek uniós szintű betiltását. „Az éghajlati válságra való tekintettel teljesen ésszerű, hogy a szupergazdagok magánrepülőgép helyett vonattal menjenek nyaralni. A magánrepülőgépek betiltása elengedhetetlen ahhoz, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk az éghajlati igazságossághoz" – érvelt a Kurier cikke alapján Jasmin Duregger, az ausztriai Greenpeace energia szakértője.

 

Európában már tavaly többen utaztak magángéppel, mint a Covid előtt

Az összesített európai adatokból kiderül, 2022-ben Európában 572 806 utat tettek meg magánrepülővel. Ez 64 százalékkal volt több, mint az előző évben regisztrált 350 ezer utazás, amely már akkor is felülmúlta a 2019-es járvány előtti szintet. A magánrepülőgépek Európában a tavalyi évben 3,4 millió tonna CO2-t bocsátottak ki, ami 555 ezer átlagos állampolgár éves kibocsátásának felel meg, amely már egy nagyobb város lakosságszámát jelenti – olvasható a Greenpeace „luxuskibocsátásokat" összesítő elemzésében. Az elmúlt három évet nézve pedig döbbenetes, 382 százalékos növekedést kapunk – derül ki a szintén a Greenpeace megbízásából közelmúltban készített tanulmányból.

Az elmúlt évben Európában a legtöbb magánrepülős utat az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország területén regisztrálták, majd a sorrendben őket követi Olaszország, Spanyolország és Svájc. Ausztria a hetedik helyen áll ebben az európai rangsorban. Tavaly éves szinten az Ausztriából induló magánrepülőgépes utak száma 89 százalékkal nőtt az előző évhez képest, amely során 54 400 tonna CO2-t termeltek – ez több mint 36 250 átlagos autó egész évi szén-dioxid-kibocsátása.