Ausztria megerősíti az ellenőrzéseket a cseh és a szlovák határon

Forrás: MTI

 2021. január 08. 20:33

Ausztria szombatra virradóra lezárja a kisebb határátkelőket Csehország és Szlovákia felől, és a nagyobbaknál is egyesével ellenőrzik a beutazni szándékozókat.

Karl Nehammer belügyminiszter pénteki közleménye szerint "ebben a két országban – és elsősorban Csehországban – olyan magas a koronavírusos megbetegedések száma, hogy Ausztria kénytelen volt lépni". Aki nem vállalja a tíznapos karantént, azt visszafordítják a határon. A szigorítás azokra az ingázókra nem vonatkozik, akik osztrák munkáltatói igazolással rendelkeznek.

A belügyminisztérium adatai szerint december 19-e óta – ekkor léptek életbe a szigorúbb beutazási korlátozások – több mint egymillió határellenőrzést folytattak le, és ennek következtében 12 000 esetben tagadták meg a beutazást, illetve 72 000 embert küldtek hatósági házi karanténba.

Bejelentették azt is, hogy Ausztria meghosszabbította az eredetileg január 10-én lejáró beutazási tilalmat a légi forgalomban a Nagy-Britanniából és Dél-Afrikából érkező gépekre. Ezzel kívánják elejét venni a SARS2 koronavírus angol mutációja, illetve a dél-afrikai variáns további behurcolásának.

A cseh és a szlovák határszakaszon lezárják a kisebb határátkelőket

Fotó: 123rf

Mindeközben a kormányzat pénteken megegyezett a tartományokkal arról, hogy az oltás helyi lebonyolítását és a szervezést a kezükbe adja, csak a kiszállítást végzi saját hatáskörben.

A soron következő tömeges tesztelésről még nincs teljes egyetértés a tartományok között, Bécs mindenesetre pénteken újra megkezdte a lakosság ingyenes és önkéntes alapon történő szűrését. A tömeges tesztelés január 17-éig tart a főváros három helyszínén előzetes bejelentkezés alapján.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2063 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 73-an haltak bele.