Egymás után jelentik be az uniós tagországok, hogy tesztet kérnek a Kínából érkezőktől

Forrás: turizmus.com

 2023. január 05. 19:36

Belgium után Ausztria, Németország, Svédország és Görögország is bejelentette csütörtökön, hogy tesztet fog kérni a Kínából érkezőktől.

Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Ausztria váratóan a jövő héttől kezdődően negatív PCR-tesztet fog kérni a Kínából érkezőktől.

A miniszter szerint ez az egyedüli észszerű lehetőség arra, hogy minimalizálják az új vírusvariánsok behurcolásának kockázatát. A 48 óránál nem régebbi teszteket a légitársaságoknak kell majd ellenőrizniük még felszállás előtt.

Emellett a repülés közben történő maszkviselést is javasolja az egészségügyi minisztérium, erről egyeztetni fognak a Kínából Ausztriába járatokat üzemeltető két légitársasággal. A repülőgépek szennyvizének EU által javasolt monitorozását már szerda óta végzik az osztrákok.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter ugyancsak bejelentette, hogy legalább egy antigén gyorstesztet fognak kérni a Kínából érkezőktől. Emellett szúrópróbaszerű ellenőrzésnek is alávetik majd a beutazókat. Ezenkívül a szennyvizet is ellenőrizni fogják, az intézkedést a frankfurti repülőtéren már be is vezették.

Több európai ország is bejelentette, hogy tesztkötelezettséget vezet be a Kínából érkezők számára

Fotó: 123rf.com

A Die Presse értesülései szerint Görögország is 48 óránál nem régebbi negatív tesztet kér a Kínából beutazóktól. Svédország szombattól, egyelőre három hétre vezeti be a tesztkötelezettséget.

Csütörtökön Belgium is hasonló rendeletmódosítást jelentett be. Olaszország, Spanyolország és Franciaország már néhány nappal ezelőtt bejelentette a tesztkötelezettség bevezetését.

Az uniós tagországok egészségügyi minisztereit tömörítő testület szerdán javasolta a koronavírus-járvány újabb hullámát megelőző szabályok összehangolását, és arra bátorított, hogy a tagállamok rendeljék el a Kínából érkezők tesztelését, különös tekintettel arra, hogy az ázsiai ország január 8-ától enyhíti utazási korlátozásait.

A miniszterek azt is szorgalmazták, hogy az illetékes nemzeti hatóságok végezzenek szúrópróbaszerű tesztelést a Kínából érkező utasok körében, valamint járványügyi szempontok szerint vizsgálják meg a kínai járatokat fogadó repülőterek szennyvizét.