Ausztria nyáron is valódi élményekkel várja az utazókat

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. május 10. 16:22

A Normafa Club House-ban tartotta nyárköszöntő rendezvényét az Osztrák Turisztikai Hivatal, az Österreich Werbung (ÖW). Az eseményen bemutatták az idei nyárra várt vendégforgalmat, a szezon mottóját és hogy miért érdemes nyáron is Ausztriát választanunk úti célul.

A vendégeket Michael Strasser, az ÖW regionális igazgatója és Kaufmann Ildikó, a szervezet marketingmenedzsere tájékoztatta a koronavírus előtt és alatt tapasztalt vendégérkezések és vendégéjszakák számáról: míg 2019-ben 648 ezer érkezésre 2,1 millió vendégéjszaka jutott, ez a Covid-járvány miatt 2020-ra közel a felére csökkent (309 ezer és 1,2 millió), 2021-ben pedig már csak 219 ezer érkezést és 827 ezer vendégéjszakát mértek.

Az előrejelzések alapján, az enyhített korlátozások és a koronavírus-járvány terjedésének lassulása miatt az idei nyárra már újra magasabb forgalmat várnak és remélik, hamarosan elérik az utolsó “békeév” adatait is.

Kaufmann Ildikó elmondta, nagy változás az utóbbi két évben, hogy a hagyományosan népszerűbb téli időszak, a síutazások helyett a nyári szezon volt népszerűbb. Emellett ugyan kevesebben látogattak az országba, de az átlagos tartózkodás hosszabbodott: az utazók átlagosan 3,5-3,7 napot töltöttek Ausztriában.2021-ben a nyári időszakban a tartományok közül Stájerország (19,9%), Salzburg tartomány (15,4%) és Tirol (14,7%) voltak a legnépszerűbbek, desztinációs szinten pedig Bécs és Stájerország különböző részei végeztek az élen.

ausztria_OW

A Krimmli-vízesés, mely nemcsak Európa legnagyobbja, de a világon is az ötödik

Fotó: Österreich Werbung/Reinhold Leitner

Ezzel kapcsolatban megemlítettek egy átfogó tanulmányt is, amelyet 10 különböző ország részvételével készítettek és jövő héten az atb-n, az Osztrák Turisztikai Napokon mutatják majd be részletesen. A részletekről egyelőre annyit tudhattunk meg, hogy az eredmények szerint a nehézségek után az emberek közel fele tervez utazást a nyári szezonra, a magyarok körében pedig Ausztria az 5. helyen áll az úti célok között, a belföldi és a tengerparti nyaralóhelyek után.

A járvány egyik pozitívumaként említették, hogy az embereknek megnövekedett az igénye a mozgásra, a szabadban töltött aktív pihenésre is, amelyhez Ausztria kifejezetten jó úti cél: területének közel felét, 40 ezer négyzetkilométert erdő borítja, szám szerint 65-féle fafajta 3,4 milliárd példánya.

ausztria_OW

Az idei nyár szezon mottója a #realAustria, vagyis a valódi Ausztria, valódi üdülés, és természetközeliség körül forog.

Fotó: Österreich Werbung/thecreatingclick.com

A tanulmány eredményeivel és az aktív turizmus népszerűségével, illetve Ausztria adottságaival összhangban 2 reklámszpotot is bemutattak, melyek közül az egyik a pihenést, kikapcsolódást keresőket szólítja meg, a másik pedig az aktívabb élmények kedvelőit. 

Bemutatták az idei nyár szezon mottóját is, ez idén a #realAustria, vagyis a valódi Ausztria, valódi üdülés, és természetközeliség körül forog. Az elmúlt évek virtuális találkozásainak célja volt, hogy az ország, mint lehetséges úti cél megmaradjon az utazók fejében, most azonban újra a valódi élmények átélésére helyezik a hangsúlyt.Példákat is hoztak ezekre az élményekre: ilyenek például az összefüggő erdős területek, a szurdokok, hegyi patakok és vízesések – köztük a Krimmli-vízesés, mely nemcsak Európa legnagyobbja, de a világon is az ötödik –, az alpesi hegytetőn elfogyasztott reggelik, vagy a híres osztrák vendégszeretet.

ausztria_OW

A járvány alatt az embereknek megnövekedett az igénye a mozgásra, a szabadban töltött aktív pihenésre is, erre Ausztria tökéletes helyszín

Fotó: Österreich Webung/hall.wattens.at

A rendezvény kísérőprogramja is Ausztria természetközeliséghez kapcsolódott: Györffy Éva, Magyarország egyik első, képzett erdőfürdő-vezetője és erdőterápiás szakembere tartott egy körülbelül 1,5 órás erdőfüdő-túrát az érdeklődőknek.

Napjaink erdőfüdő-mozgalma a ’80-as években jelent meg Japánban, ahol a stressz és a városi életmód egészségkárosító hatásának megelőzésére és csökkentésére indították el. Az erdőfürdőzés általában csendben zajlik, digitális eszközök nélkül. A séta során egyszerű, játékos és az elmélyülést, megnyugvást segítő gyakorlatok, úgynevezett meghívások, és az élmények megosztásának lehetősége váltakoznak.

ausztria_OW

A rendezvény kísérőprogramja erdőfürdőzés volt

Fotó: Österreich Werbung/thecreatingclick.com

Ausztriában jelenleg már csak a belépésnél maradtak fenn a korlátozások, továbbra is érvényben van a 3G-szabály, vagyis kötelező az oltás, a teszt vagy a gyógyultság igazolása a belépéshez. Emellett a tömegközlekedésen, taxikban és az alapvető élelmiszereket árusító boltokban továbbra is maszkot kell hordani.