Megjelentek a „hőségszökevények" az osztrák utazók körében

Forrás: turizmus.com

 2024. május 22. 14:32

A Statistik Austria (SA) 2023-ban 15 ezer osztrák lakos utazási szokásairól készített felmérést, amelynek eredményeit az Osztrák Utazási Szövetséggel (ÖRV) közösen rendezett bécsi sajtóeseményen mutatták be kedden.

A frissen prezentált jelentésből kiderül, hogy az osztrák lakosság háromnegyede rendszeresen utazik. A 2023-as év legnépszerűbb úti célpontjai az osztrák utazók körében Olaszország, Németország és Horvátország voltak, ötödik helyen pedig – Spanyolország után – Magyarország állt, ahol 700 ezer osztrák látogatót és turistát mértek a Statistik Austria munkatársai. A belföldi úti célok között pedig Stájerország, Alsó-, majd Felső-Ausztria vezeti a tartományi rangsort. Különösen júliusban és szeptemberben volt az osztrák lakosság rendkívül aktív az utazások szempontjából – ismertette a kutatás eredményeit Peter Laimer, a SA igazgatója a GD Consulting blogjának tudósítása szerint.

Idén is a nyaralás a legkedveltebb utazási forma, bár a célpontok enyhe eltolódása tapasztalható. A nyári szabadság alatt továbbra is a Földközi-tenger partján való pihenés áll az osztrákok kedvencei listáján az első helyen.

Az osztrák lakosság háromnegyede rendszeresen utazik

Fotó: 123rf.com

 

Újdonság, hogy megjelentetek a „hőségszökevények" a július és augusztus hónapokban, így egyre vonzóbbak lesznek az északibb országok a forróság miatt, illetve Ausztrián belül a hegyvidéki nyaralás nagyon népszerű. Újonnan felfedezett slágernek ígérkezik idén Albánia és Portugália, amely népszerű csomagtermék lesz ebben az esztendőben az utazási irodák palettáján – mondta Eva Buzzi, az ÖRV elnöke.Az idei trendeket ismertetve az ÖRV elnöke elmondta, hogy visszajelzéseik alapján az üzleti utazások aránya még csak 85 százalékban közelíti meg a járvány előtti szintet. Továbbra is erősödő trend a „bleisure", amikor a hivatalos kiküldetést pár nap szabadsággal meghosszabbítják az utazók.

Másik érdekes trend a „prepper-életforma" terjedése a nyaralási szokások területén, amely során az utazók önellátásra állnak át, pl. tábortűz mellett főznek, a természetbe visszahúzódva sátraikban laknak.

A tájékoztatón elhangzott, hogy idén nominál értéken számolva rekordbevételt várnak az utazási irodák Ausztriában. A magasabb bevétel azonban a magasabb árak miatt jelentkezik majd, mert az utasok száma várhatóan csökkenni fog.A tanulmány összefüggést mutatott ki az életkor és a közlekedési eszközök preferenciái között. Így a vonat egyre fontosabbá válik a 30 év alattiak körében, míg az autó továbbra is az osztrák családok legkedveltebb közlekedési eszköze marad. Leggyakrabban a 15–24 éves korosztály használja a vonatot, a nyaralások negyedét ezzel a közlekedési eszközzel teszik meg.